©  AFP

Satellietbeelden spreken Russen tegen: slagveld Boetsja werd niet in scène gezet

De slachtoffers in de Oekraïense stad Boetsja werden daar niet achteraf neergelegd door de Oekraïense regering. Nadat er beelden verschenen van de meer dan 300 burgerslachtoffers die gevonden werden in de voorstad van Kiev, reageerde Rusland dat Oekraïne het bloedbad zelf in scène zou hebben gezet. Maar uit een analyse van satellietbeelden door The New York Times blijkt dat de vele doden er al weken liggen.

jvh
Bron: BELGA

LEES OOK. Van “slachtoffers zijn acteurs” tot “Oekraïners maakten massagraf zelf”: factcheckers weerleggen Russische claims dat beelden Boetsja in scène zijn gezet

De Amerikaanse krant gebruikte satellietbeelden van het gespecialiseerde bedrijf Maxar Technologies en enkele video’s om aan te tonen dat ten minste elf lichamen er op 11 maart al lagen, toen de Russische troepen de stad nog bezet hielden.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

In veel landen is verontwaardigd gereageerd op de beelden uit Boetsja, een voorstad van Kiev, die zijn gemaakt na de terugtrekking van de Russische troepen. Volgens Oekraïne zijn honderden mensen door de Russen vermoord. De Amerikaanse president Joe Biden vindt dat zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin moet worden berecht voor oorlogsmisdaden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER