Radio 2

Landbouwer uit Bekkevoort plant bomen in weide: "Koeien in de schaduw geven meer melk"

Landbouwer Nico Vandervelpen uit Bekkevoort heeft in een weide aan zijn hoeve bomen aangeplant. Daarmee wil hij zijn steentje bijdragen aan de strijd tegen de opwarming van de aarde, en stijgt de melkproductie. Meer en meer landbouwers gaan aan de slag met agroforestry of boslandbouw, het doelbewust combineren van een landbouwgewas,  of het houden van vee met bomen en/of struiken op eenzelfde perceel.

“Eerst en vooral hopen we een hogere biodiversiteit te krijgen en in de toekomst als die bomen wat groter zijn, hopen we dat ze wat schaduw kunnen geven aan de koeien in de zomer”, zegt Vandervelpen. "We zitten met een klimaat dat opwarmt, en we merken dat de zomers warmer worden. In dat opzicht hoop ik dat het wat verkoeling kan bieden aan de koeien. Want als de koeien minder last krijgen van de warmte, dan gaat de dip in de melkgift ook wel wat minder zijn. Dus ik denk dat we daar wel wat winst uit kunnen halen.”

Er werden een 70-tal walnoten en 200 hazelaars aangeplant: "Die hebben we aangeplant omdat de walnoten vrij laat in blad komen. En het is hier een grasland, dus we hopen dat we ook het eerste gras kunnen maaien voordat de bomen in kruin en blad gaan komen, zodat we iets minder concurrentie gaan krijgen tussen de bomen en het gras", legt de landbouwer uit. "Van de walnoten gaan we over 10 jaar rendement hebben, de hazelaars staan er tussen omdat die over 5 jaar toch al een behoorlijke grootte hebben."

Radio 2

Het project krijgt steun van Vlaams minister van Landbouw Crevits (CD&V). Die kwam samen met voorzitter Sonja De Becker van de Boerenbond symbolisch een gat graven voor het aanplanten van de bomen.

Meest gelezen