© 2022 SOPA Images

Hackers viseren artiesten op YouTube: wat is er aan de hand en wat heeft "man met 2.000 tumoren" ermee te maken?

Op YouTube zijn verschillende kanalen van bekende artiesten een tijdlang gehackt. Daarbij verschenen bizarre video's die verwezen naar een Twitterprofiel Los Pelaos en naar een Spaanse gevangene Paco Sanz, alias "de man met 2.000 tumoren". Het is onduidelijk wie erachter zat of wat de motieven waren, maar dit weten we al zeker.

1. Wat is juist gebeurd?

Op verschillende YouTube-kanalen van bekende artiesten doken vanochtend plots allerlei bizarre video's op. Ze waren te zien op de kanalen van onder anderen Harry Styles, Ariana Grande, Justin Bieber, The Weeknd, maar ook wijlen Michael Jackson, zo kon VRT NWS zelf vaststellen. 

Die video's toonden ofwel een videoclip van rapper IShowSpeed ofwel beeld dat een Spaanse gevangene moest voorstellen, Paco Sanz. Ze verschenen op alles samen 15 YouTube-kanalen en zijn intussen weer verwijderd.

BEKIJK - Dit is een van de video's die op de gehackte kanalen op YouTube verscheen. VRT NWS kon er beslag op leggen voor die weer is verwijderd. Het gaat om een clip die integraal van het YouTube-kanaal van IShowSpeed is gehaald. Het is niet duidelijk of hij zelf iets met de hacking te maken heeft dan wel of zijn clip is gestolen:

Videospeler inladen...

Op Twitter worden nu massaal foto's gedeeld met screenshots waarop de titels te zien zijn die onder de verwijderde video's stonden. Sommige titels verwijzen naar een Twitterprofiel, Los Pelaos. Op andere staat de boodschap "Free Paco Sanz", een verwijzing naar de gevangene die in sommige video's te zien is.

2. Wie zit achter de hacking?

Wie achter de hacking zit, is nog niet helemaal duidelijk. De titels onder de video's waarin naar Los Pelaos werd verwezen, doen vermoeden dat dit Twitterprofiel er iets mee te maken heeft. 

Los Pelaos omschrijft zichzelf als een criminele groep, al is het niet duidelijk of het effectief om een groep gaat dan wel om één persoon. Los Pelaos deelt ook zelf sommige van de video's op Twitter en beweert wel degelijk verantwoordelijk te zijn voor de hacking.

"Los Pelaos" is een uitdrukking in Colombia en Panama voor een jongen. Er bestaat ook een muziekgroep met dezelfde naam, maar het is niet duidelijk of die verband houdt met het Twitterprofiel.

3. Waarom zijn de kanalen gehackt?

Waarom de kanalen gehackt zijn, is ook niet duidelijk. Mogelijk heeft het motief iets te maken met de gevangene, Paco Sanz, gezien de verwijzing "Free Paco Sanz" in sommige titels. Op Twitter roept Los Pelaos op om hem vrij te laten, al lijkt het profiel vooral de nadruk te willen leggen op de geslaagde hacking zelf. Los Pelaos zegt bijvoorbeeld dat de getroffen beroemdheden een berichtje mogen sturen voor beveiliging.

Gaat het dus om een actie om Paco Sanz vrij te laten? Of is de hacking een manier van het Twitterprofiel Los Pelaos om zichzelf in de kijker te plaatsen? Dat is niet duidelijk. In een tweet roept Los Pelaos intussen op om nog meer suggesties te doen over wie nog gehackt moet worden.

4. Wie is Paco Sanz?

Paco Sanz zit al twee jaar in de gevangenis in Spanje omdat hij verschillende mensen voor alles samen 350.000 euro heeft opgelicht.

Paco Sanz (archieffoto)
Represented by ZUMA Press, Inc.

Sanz heeft de ziekte van Cowden, waarbij verschillende goedaardige tumoren worden vastgesteld. Sanz zei echter dat de ziekte terminaal was en kreeg veel steun in Spanje. Hij verscheen regelmatig op televisie en sociale media en kon een groot bedrag aan donaties ontvangen van onder andere Spaanse beroemdheden. 

Naar eigen zeggen zou hij het geld gebruiken voor zijn behandeling, maar dat bleek uiteindelijk een leugen en hij belandde in de cel. Hij kreeg de bijnaam "de man met 2.000 tumoren", omdat hij naar eigen zeggen zoveel tumoren heeft.

5. Wat zeggen de getroffen beroemdheden?

Op Twitter wordt al massaal gereageerd op de hacking, maar bij de getroffen beroemdheden is het nog stil. Het is niet duidelijk of er een klacht is ingediend bij de politie, noch of er een onderzoek komt.

Meest gelezen