Videospeler inladen...

Ouders in Shanghai halen slag thuis: kinderen worden niet langer afgezonderd door lockdown 

In China wordt de draconische lockdown in de grootstad Shanghai deels versoepeld: na een golf van protest is beslist dat besmette kinderen niet langer gescheiden worden van hun ouders. Eerder hadden veel inwoners woedend gereageerd op beelden op sociale media waarop te zien was hoe kleuters weg gehaald werden van hun ouders. De andere strenge coronamaatregelen blijven nog wel van kracht in Shanghai.   

Door een uitbraak van de omikronvariant van het coronavirus zitten zowat alle 26 miljoen inwoners van Shanghai -de grootste stad in China- in een erg strenge lockdown. Ook Bart Boschmans, die er woont en werkt. "De facto zijn er eigenlijk al sinds begin maart lockdowns van wijken of compounds", zo vertelde hij gisteren in "De wereld vandaag" op Radio 1.

"Sinds vorige week is men overgegaan tot een volledige lockdown. Eerst van het oostelijke gedeelte van de stad, waar ik zelf woon, en nadien van het westelijke gedeelte. Voorlopig lijkt er geen einde aan te komen", zucht hij.

Kinderen gescheiden van hun ouders

De lockdowns gaan gepaard met wel erg strenge maatregelen en een daarvan is onder druk van de bevolking nu ingetrokken. Zo waren er op sociale media eerder beelden te zien van baby's en kleuters die zonder hun ouders in quarantaine moesten nadat ze besmet waren geraakt met het coronavirus. "Als ouders en kinderen samen positief testen, moeten ze naar een centraal quarantainecentrum", zei Boschmans. Als enkel de kinderen positief getest werden, werden ze van hun ouders gescheiden. Wie jonger was dan 7 moest dan naar een speciale medische instellingen, wie zeven was of ouder naar een gewoon centraal quarantainecentrum. 

Dat leidde tot erg emotionele reacties van de inwoners van Shanghai en blijkbaar met succes. Zo heeft de overheid nu beslist om die kinderen niet langer te scheiden van hun ouders. 

Boschmans zei gisteren al dat de ontzetting over de scheiding erg groot is, niet enkel bij de buitenlanders, maar ook bij de Chinese bevolking zelf die anderzijds wel wat draconische maatregelen van de overheid gewoon is. 

BEKIJK - Strenge regels tijdens lockdown in Shanghai:

Videospeler inladen...

Andere strenge lockdown-maatregelen blijven wel van kracht. Zo betekent de lockdown "binnenblijven, dagelijks testen en moeilijk aan voedsel geraken". Supermarkten zijn gesloten en "individuele bestellingen zijn niet meer mogelijk", schetst Boschmans. "Je mag niet buiten je eigen compound, die zijn hermetisch afgegrendeld. Enkel via groepsaankopen kan je aan eten geraken. En soms zorgt de lokale overheid of compound voor een basispakket."

Copyright FeatureChina 2022

Zero-covidbeleid

De maatregelen kaderen in het zero-covidbeleid van China, waarbij het land de epidemie onder controle probeert te houden door snel gebieden af te sluiten als er besmettingen opduiken. Voor de economische hoofdstad gold tot nu toe een alternatieve aanpak. "Iedereen is dan ook verbaasd dat het toch zover is gekomen, zeker in Shanghai waarvan men toch zegt dat het de modernste stad van China is."

Een strikte lockdown moet de besmettingscijfers naar beneden halen, maar die blijven voorlopig stijgen. "Gisteren waren er 13.000 besmettingen, wat naar Chinese normen gigantisch veel is als je het afzet tegen hun politiek van zero-covid. Het is een cijfer dat we in China niet gezien hebben sinds Wuhan (waar het virus uitbrak, red.) twee jaar geleden."

Beluister hier het gesprek met Bart Boschmans uit "De wereld vandaag" op Radio 1:

Lockdown verlengd

De lockdown in Shanghai is dan ook voor onbepaalde duur verlengd, wat mensen ongerust maakt. "Er is minder ongerustheid over de ziekte zelf, men heeft vooral angst om in zo'n centrale quarantainesite terecht te komen", zegt Boschmans. "En natuurlijk ziet men ook dat andere landen zich openstellen, terwijl China vasthoudt aan zijn strategie. Daar stelt de bevolking zich natuurlijk vragen bij."

Voor Boschmans is het voorlopig nog vol te houden, al zat hij voor de lockdown ook al drie weken in quarantaine. "Ik was nog maar van midden februari teruggekeerd uit België. Ik ben dus van de regen in de drup terechtgekomen. Onzekerheid troef", besluit hij.

Meest gelezen