Den Bell, het administratief centrum van de stad Antwerpen. ©  Victoriano Moreno

Stad versnelt procedure verblijfsaanvragen voor Oekraïners na lange wachttijden aan loketten

Antwerpen -

De stad Antwerpen zal Oekraïense vluchtelingen het tijdelijke verblijfsdocument ‘bijlage 15’ via e-mail bezorgen, in afwachting van de definitieve A-kaart. Op die manier wil de stad de procedure versnellen, die in Antwerpen tot twee maanden kan duren. Met dit document kunnen vluchtelingen terecht op onze arbeidsmarkt en het geeft hen ook het recht op sociale dienstverlening.

Jan Stassijns

LEES OOK. Stad Antwerpen kan toestroom Oekraïense vluchtelingen niet aan: maandenlang wachten op papieren

LEES OOK. Oekraïense Hanna (29) moet weken wachten op verblijfsdocument: “Ik wil hier werken, maar mag niet”

Nadat Oekraïense vluchtelingen in ons land zich hebben aangemeld in het registratiecentrum op de Heizel, moeten ze zich wenden tot de stad of gemeente waar ze verblijven. Daar moeten ze een verblijfskaart aanvragen, de zogenaamde A-kaart. Dat is een bewijs van inschrijving in het vreemdelingenregister.

De stad Antwerpen krijgt het aantal aanvragen van Oekraïense vluchtelingen voor die A-kaart moeilijk verwerkt. Door de grote toestroom lopen de wachttijden op tot drie maanden. Twee maanden voor de eerste afspraak. Dan volgt binnen de vier weken een grondige identiteits- en woonstcontrole, waarna de tweede en laatste afspraak in het stadsloket kan plaatsvinden.

In die tijd kunnen Oekraïeners, die in Antwerpen verblijven, niet gaan werken. Ze hebben dan ook geen toegang tot de sociale dienstverlening van het OCMW, zoals het aanvragen van een leefloon of groeipakket voor de kinderen.

Weg vinden in stadsgemeenschap

Schepen van Loketten, Nabilla Ait Daoud (N-VA) neemt maatregelen om die procedure nu te versnellen. Zo zal ‘bijlage 15’, het voorlopige verblijfsdocument, per e-mail worden bezorgd, in afwachting van de definitieve uitkomst van de procedure. Tot vorige week werd dat document pas gegeven na de eerste afspraak aan het stadsloket, wat tot twee maanden kon duren.

“Op deze manier willen we Oekraïense vluchtelingen zo snel mogelijk hun weg laten vinden in onze stadsgemeenschap”, zegt Ait Daoud. “We geven ze toegang tot onze arbeidsmarkt zodat ze een baan kunnen zoeken en ze krijgen zo recht op de nodige sociale dienstverlening.”

Vorige week kondigde Ait Daoud ook al aan dat er extra, tijdelijke loketten worden voorzien in den Bell, het administratief centrum van de stad. Tegen het einde van deze week zouden er zeven beschikbaar zijn om Oekraïense vluchtelingen sneller te kunnen ontvangen. Op korte termijn zal dat aantal nog uitgebreid worden naar een totaal van tien tijdelijke loketten.

Van de 1.468 aanvragen, goed voor zo’n 2.900 Oekraïeners, hebben 610 mensen intussen hun digitale ‘bijlage 15’ ontvangen. Van 858 aanvragers moet de procedure nog opgestart worden. Deze mensen zullen nog voor eind deze week hun digitale bijlage 15 ontvangen en een eerste afspraak krijgen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Oorlog Rusland-Oekraïne