DISCUSSIE. Tsjechië stuurt als eerste land tanks naar Oekraïne, moet ons land volgen?

Tsjechië heeft als eerste land sinds de Russische inval in Oekraïne tanks naar Oekraïne gestuurd. Het gaat om een niet nader genoemd aantal tanks van het type T-72 uit het Sovjettijdperk en een reeks gevechtsvoertuigen van het type BPM-1 dat sterk op een tank lijkt. De BPM-1 stamt ook uit de tijd van de Sovjet-Unie. Moet ons land ook zwaarder oorlogsmaterieel sturen naar Oekraïne, of is dat te riskant?

jvh, joro
Bron: BELGA

De Tsjechische minister van Defensie Jana Cernochova heeft het bericht bevestigd zonder in details te treden, meldden Tsjechische media. Het zou gaan om een gift aan Oekraïne na overleg tussen Navo-leden.

Afgelopen week werd bekend dat Oekraïne BMP-1-tanks bij een Tsjechisch bedrijf kocht. Het zou bij die transactie gaan om 58 tanks die het Nationale Volksleger van de Duitse Democratische Republiek (1949-1990) ooit in gebruik had. De pantservoertuigen uit de Sovjet-Unie van het type BMP-1 behoorden tot de standaarduitrusting van het communistische Warschaupact. Ze kwamen met de hereniging van Duitsland in handen van het Duitse leger, dat ze in de jaren negentig wist te slijten aan Zweden. Maar dat land verkocht ze vervolgens aan een Tsjechisch bedrijf.

Dat heeft al eerder geprobeerd ze aan Oekraïne te verkopen. Maar in 2019 kwam er een juridische en politieke kink in de kabel en ging de verkoop aan Oekraïne niet door. Het is nog onduidelijk of de transactie met het particuliere Tsjechische bedrijf iets te maken heeft met de tanks en gevechtsvoertuigen waar Tsjechische media dinsdag over berichtten.

Vandaag overleg binnen Navo

Na weken smeken en speeches geven voor tientallen nationale parlementen krijgt de Oekraiense president Zelenski nu dus toch gehoor en schenkt Tsjechië als eerste Navo-land zware tanks naar Oekraïne. Tot nu toe was de Navo erg terughoudend uit angst een stap te ver te zetten en zelf verzeild te raken in een destructieve (wereld)oorlog met Rusland.

De Navo-ministers van Buitenlandse Zaken zitten vandaag en morgen samen om te bekijken hoe ze ­Oekraïne ­financieel, militair en ­logistiek zullen helpen tegen de Russische aanvallen. Die worden de komende maanden in de Donbas en in het zuiden van Oekraïne ­alleen maar heviger.

Navo-baas Jens Stoltenberg zei dinsdag perfect te weten wat het plan is van Rusland. De troepen komen na de terugtrekking uit het noord van Oekraïne op krachten in Wit-Rusland, om over een paar weken een groot offensief te lanceren in de Donbas-regio in het Oosten en in het zuiden van het land. Om zich daar op voor te bereiden heeft Oekraïne dringend nieuw offensief legermateriaal nodig.

Ons land stuurde de voorbije weken ook al oorlogsmaterieel naar Oekraïne, maar het ging dan om lichter en meer defensief arsenaal als machinegeweren en antitankwapens.

Moet België het voorbeeld van Tsjechië volgen en ook offensieve oorlogswapens als tanks en pantservoertuigen sturen naar Oekraïne? Of moet ons land zelfs een stap verder gaan en ook troepen sturen naar het front?

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER