Nog meer Kinder Surprise teruggeroepen

 ©  belga

De lijst met producten van het merk Ferrero die wegens een mogelijke salmonellabesmetting worden teruggeroepen, wordt verder uitgebreid. In totaal worden zo’n 110 loten teruggeroepen. Het gaat over de Kinder-producten van het merk.

Karlien Beckers

Het federaal voedselagentschap (FAVV) publiceerde een nieuwe lijst met producten van het merk Ferrero die worden teruggeroepen. Momenteel gaat het om Kinder Mini Eggs met als vervaldatum 21 augustus 2022, Kinder Surprise met een vervaldatum tussen 20 april en 3 oktober 2022, Kinder Happy moments met een vervaldatum tussen 9 maart en 17 augustus 2022, Kinder Mix met een vervaldatum tussen 20 april en 21 augustus 2022, Shokobons met een vervaldatum tussen 28 mei en 20 augustus 2022 en Kinder Surprise Maxi 100g met een vervaldatum tussen 20 april en 21 augustus 2022.

De producten zijn erg populair bij jonge kinderen. Met Pasen in aantocht verzoekt het FAVV ouders en opvoeders om te controleren of ze die producten in hun bezit hebben en, zo ja, erover te waken dat ze niet worden geconsumeerd. ‘Maandagavond heeft FAVV een eigen lijst gecommuniceerd, gisteren kregen we deze meer uitgebreide lijst van Ferrero zelf. Zo te zien nemen ze een brede veiligheidsmarge’, zegt Hélène Bonte van het FAVV.

Salmonellabesmetting in Aarlense fabriek bevestigd

Aan de eerder gepubliceerde lijst werden Kinder Happy moments en Kinder Mix toegevoegd. In totaal worden er nu 110 loten teruggestuurd. Ook de vervaldata liggen een stuk eerder, met als vroegste datum 9 maart 2022. Opgelet, het gaat hier over de THT-datum van de chocolade, niet de TGT-datum.

De Europese Commissie sprak maandag van 125 salmonellagevallen in ­België, Nederland, Frankrijk, Duitsland, Zweden, Ierland en het Verenigd Koninkrijk die mogelijk gelinkt zijn aan producten van het merk Ferrero. Het gaat daarbij onder meer om Kinder Surprise en Kinder Mini Eggs die in Aarlen ­worden geproduceerd en die maandag al werden teruggeroepen. In België worden volgens het ­FAVV 26 salmonellabesmettingen onderzocht.

Dat er een besmetting met salmonella was in de fabriek in Aarlen, is ondertussen zeker, bevestigt Bonte: ‘Waar deze zich precies voordeed, onderzoeken we nu. We wachten daarbij nog op enkele testresultaten’. Of de 26 gevallen van salmonella iets te maken hebben met de Ferrero-chocolade, is nog niet zeker. Bonte: ‘Het gaat hier om verdachte cases: mensen die onder gelijkaardige omstandigheden en rond dezelfde periode ziek werden. Maar we wachten de analyses van het labo af om te kijken naar een mogelijke link’, zegt Bonte.