© kma

© kma

© kma

© kma

© kevin verboven

1 / 5
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Door onteigening geplaagde bewoners Lammerenberg zetten hun huizen te koop

"Te koop wegens onteigening." Wie over de Liersebaan in Massenhoven rijdt kan niet naast de borden kijken die de door onteigening geplaagde buren van de Lammerenberg aan hun gevels hingen. Ze willen een gelijke behandeling voor iedereen.

Kristin Matthyssen

In april 2016 organiseerde de N-VA van Zandhoven een infovergadering waaruit bleek dat een 15-tal huizen langs de Liersebaan in Massenhoven onteigend zal worden voor fase 3b van de heraanleg van de N14. Burgemeester Luc Van Hove (CD&V) was ontstemd dat die informatie al naar buiten kwam, omdat het volgens hem nog járen kan duren. Volgens de timing van het Agentschap Wegen en Verkeer - want het gaat om een gewestweg - start de procedure voor de onteigening ten vroegste in 2018. In het snelste scenario begint de heraanleg dan in 2021.

Een van de getroffen huizen stond vijf maanden te koop toen N-VA het nieuws ‘lekte’. De eigenaars vinden nu geen koper meer. Daarom keurde de gemeenteraad anderhalve week geleden meerderheid tegen minderheid goed om het huis aan te kopen tegen schattingsprijs. Dat geld kan dan gerecupereerd worden als het Vlaams gewest de onteigeningsvergoeding binnen enkele jaren uitkeert. “Maar zo hebben die mensen toch opnieuw een toekomst”, zei de burgemeester.

“Wij vinden het niet correct dat er een uitzondering wordt gemaakt en de gemeente een huis koopt met ons belastinggeld”, zegden de buren zondag eensgezind. “Wij hebben hier óók geen toekomst meer, daarom zetten wij onze huizen nu ook te koop. Als de gemeente dit voor één gezin doet, moet ze iedereen hetzelfde behandelen”, vindt Eva Smet (43), die er al tien jaar woont in een gerenoveerde woning. Het valt binnen in haar woonkamer op dat er nauwelijks geluidshinder is van de baan. “Onze huizen zijn prima geïsoleerd. Wij willen hier eigenlijk niet weg. Maar ons huis staat vlak tegen de weg en zal sowieso weg moeten”, zegt Eva. “Maar de huizenrij even verderop hoeft eigenlijk niet te verdwijnen. Er is nog genoeg ruimte voor het fietspad en de beek vóór de huizen. Desnoods worden fietsers achter de tuinen geleid. Maar er wordt gewoon niet geluisterd naar de mensen. Wij voelen ons in de poep gepakt.”

Hilda De Laet (66) voelt zich behandeld als een tweederangsburger. “Wij wonen hier sinds 1975. Ze zijn gewoon niet eerlijk tegen ons. Voor alle duidelijkheid: ons initiatief vandaag is niet politiek gedreven. Wij hebben als kleuren voor onze borden zwart en wit gekozen, om zeker niet met een politieke partij geassocieerd te worden, en omdat het zo tenminste zwart-op-wit staat. Het kapelletje mag wel blijven staan, ons huis niet. Ze laten nog liever koeien in de wei staan dan mensen in hun huis te laten. De Lammerenberg is Linkeroever voor de gemeente.”

Burgemeester Luc Van Hove (CD&V) was uitgenodigd zondag maar moest verstek geven omdat hij op wandelweekend was, zegt Eva. “Hij heeft wel toegezegd dat hij ons nadien in alle vrede wil ontvangen.” De burgemeester zei vorige week nog dat dit het moeilijkste dossier uit zijn carrière als burgemeester is. “Als die buurman die hier nog maar twee jaar woont zijn geld al krijgt, dan willen wij dat ook, zodat we kunnen uitkijken naar een nieuw huis”, zegt Chantal Van Hoof (49), die er 24 jaar woont.

Het kabinet van Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) zou tegen april hun vragen beantwoorden.

Terwijl we er staan, draait een voorbijrijdende autochauffeur zijn raampje open. "Geïnteresseerd om te kopen?", roept Eva. "Nee, je mag bij mij ook zo'n bord hangen. Ik woon verderop", vertelt de man van De Legkip, "en wij worden ook onteigend."

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER