Belga - Foto uit archief

8.000 wagens geblokkeerd in haven van Zeebrugge

In de haven van Zeebrugge staan momenteel 8.000 wagens gestockeerd. De helft van die wagens zijn luxegoederen en mogen niet meer verscheept worden naar Rusland. Ook voor de andere helft van de wagens wordt een oplossing gezocht. "Maar intussen staat onze terminal wel vol, daarom vragen we autobedrijven om de wagens bij andere havens te stockeren", klinkt het bij Marc Adriansens van het havenbedrijf ICO.

Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne beslisten veel automerken om niet meer naar Rusland te exporteren. De lijnen tussen Rusland en Zeebrugge werden daarom tijdelijk gestopt. Gevolg: 8.000 wagens die op weg waren naar Rusland worden nu gestockeerd in Zeebrugge. "De helft daarvan houdt de douane in beslag", zegt Marc Adriansens van havenbedrijf ICO. "Dat zijn wagens die meer dan 50.000 euro waard zijn. Die worden gezien als luxegoederen en mogen daarom niet verscheept worden naar Rusland."

Alternatieve markt

Maar ook de andere helft van de wagens gaat wellicht niet naar Rusland. "Daar hebben de automerken zelf beslist om niet meer naar Rusland te verschepen en om een andere oplossing te zoeken", gaat Adriansens verder. "Voor die wagens wordt een alternatieve markt gezocht. Wellicht gaan die naar Scandinavië of naar landen buiten Europa zoals China."

Intussen vraagt Adriansens aan autobedrijven om hun wagens in andere havens te stockeren. "In onze terminal doen we graag overslag, en geen stockage. Onze terminal staat vol. Daarom dat we geen extra auto's zullen stockeren. We proberen alle andere plaatsen vrij te houden voor onze regelmatige trafiek."

Meest gelezen