Boerenbond voert actie langs parcours Scheldeprijs in Schoten

De Boerenbond voert actie langs het parcours van de Scheldeprijs in Schoten. Ze protesteren tegen het stikstofakkoord dat de Vlaamse regering eind februari bekend maakte. Volgens de landbouwers zal dat akkoord het einde betekenen voor veel veehouders. 

De Boerenbond koos niet toevallig de Scheldeprijs uit om zijn ongenoegen over het stikstofakkoord duidelijk te maken. "We voeren actie bij alle Vlaamse voorjaarsklassiekers", zegt Hans De Schutter van de Boerenbond, "omdat die allemaal passeren door het Vlaamse platteland, waar een groot deel toch van beheerd wordt door landbouwers. Daarnaast is de koers ook een harde stiel, met vallen en opstaan. Wij kennen dat als landbouwers ook. Maar nu hebben we toch het gevoel dat we in een valpartij gedwongen worden."

Koers is een harde stiel, met vallen en opstaan. Wij kennen dat ook, maar worden nu in een valpartij gedwongen

Hans De Schutter, Boerenbond

Oorzaak van die "valpartij" is volgens de Boerenbond het stikstofakkoord, dat de Vlaamse regering eind februari aankondigde. "Daardoor zien sommige bedrijven lopende vergunningen vervroegd ingetrokken worden. Dat is zuivere contractbreuk. Daarnaast zien we dat heel wat landbouwgronden bedreigd worden. Heel veel bedrijven hebben ook geen toekomstperspectief meer. Als landbouwer investeren we op langere termijn. Dat kan nu niet meer."

Volgens de Boerenbond zullen ook niet alleen landbouwers zelf getroffen worden. "We staan hier nu op de terreinen van maalderij Roosens, een veevoederbedrijf. De boer is Ă©Ă©n schakel in de keten. Als die getroffen wordt, zullen ook alle toeleveranciers dat voelen."

Meest gelezen