Vrouw slaagt na 13 keer plots voor theoretisch rijexamen, maar valt door de mand bij praktisch examen

Gent -

Twee vriendinnen uit Gent stonden woensdag voor de rechter terecht voor het plegen van fraude bij het behalen van een rijbewijs. Ze riskeren zes maanden celstraf, maar vroegen zelf de vrijspraak.

Simon Dekaezemaker

Een van de twee vrouwen had zich met de identiteitskaart en het voorlopig rijbewijs van haar vriendin aangemeld in het rijexamencentrum in Sint-Denijs-Westrem. Een medewerker rook onmiddellijk onraad, toen hij vaststelde dat de vrouw niet leek op de op de foto op de identiteitskaart die ze toonde.

Wat bleek: de vrouw wilde in plaats van haar vriendin het praktisch rijexamen afleggen. Eerder legde ze ook al haar theoretisch examen af, waardoor ze na dertien keer falen haar voorlopig rijbewijs kon behalen. Woensdag stonden ze beiden terecht voor fraude voor de Gentse rechtbank.

Op 4 mei oordeelt de Gentse strafrechter over de zaak. Het openbaar ministerie vorderde alvast zes maanden celstraf en 208 euro boete als gepast straf voor de vrouwen. “Twee examinatoren van het centrum hebben mevrouw formeel herkend”, pleitte de procureur. “Ontkennen heeft dus geen zin.”

Maar dat deden de twee vrouwen toch. Voor de Gentse strafrechter schreeuwden ze woensdag hun onschuld uit. “Ik was mijn rijbewijs en identiteitskaart kwijt”, verklaarde de ene. Volgens de andere vrouw was ze daar nooit geweest. “Dit moet een grove vergissing zijn”, klonk ze zelfverzekerd.

De rechter dacht het zijne van hun verklaringen. “Mevrouw faalt eerst dertien keer voor haar theoretisch rijexamen en slaagt dan plots. Hebt u daar een uitleg voor?” Daarop zweeg de dame. “Dat de twee examinatoren haar formeel herkennen, ook toevallig? Vreemd allemaal.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen