Blaise Compaoré, voormalig president van Burkina Faso
AFP or licensors

Oud-president van Burkina Faso krijgt levenslang voor de moord op "de Afrikaanse Ché Guevara"

In het West-Afrikaanse land Burkina Faso is de voormalige president Blaise Compaoré veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Die straf werd uitgesproken voor de rol die de oud-president speelde bij de moord op zijn vriend en voorganger Thomas Sankara 35 jaar geleden. De langverwachte uitspraak komt er na een militair tribunaal dat bijna zes maanden duurde. Blaise Compaoré kreeg bij verstek een levenslange celstraf. 

De 71-jarige oud-president van Burkina Faso, Blaise Compaoré, werd door een militair tribunaal veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor de moord op zijn voorganger Thomas Sankara. In 1987 werd Sankara vermoord door troepen van Compaoré. Lang beweerde Blaise Compaoré dat de dood van zijn voorganger een ongeluk was, maar het tribunaal besliste daar anders over. 

De "Afrikaanse Ché Guevara"

Thomas Sankara was een militair officier in het leger van Burkina Faso (toen de Republiek Opper-Volta). Op 4 augustus 1983 pleegde hij, met Blaise Compoaré als rechterhand, een staatsgreep en werd hij de nieuwe president van het land. Sankara kreeg de bijnaam de "Afrikaanse Ché Guevara", verwijzend naar zijn charismatische persoonlijkheid en Marxistische gedachtegoed. Hij doopte het land om tot Burkina Faso, het "land van de oprechte mensen". 

Je kunt een man doden, maar niet zijn ideeën

Thomas Sankara

Thomas Sankara maakte zich populair bij de bevolking door de dure limousines van overheidsmedewerkers te verkopen en de salarissen te verlagen. Hij zette een grote vaccinatiecampagne tegen polio op poten en erkende het gevaar van de aidsepidemie als één van de eerste Afrikaanse leiders. Zijn regeerperiode was echter van korte duur. Op 15 oktober 1987 werd Sankara doodgeschoten door troepen van Compaoré, zijn vriend en rechterhand. Kort na de moord nam Blaise Compaoré de leiding van de staat over. 

Thomas Sankara in 1986
AFP or licensors

Frauduleus figuur

Blaise Compaoré won de vier opeenvolgende verkiezingen en bleef 27 jaar aan de macht. Deze verkiezingen verliepen steevast frauduleus. Aan het einde van zijn ambtstermijn probeerde de president de grondwet te wijzigen om zijn regeerperiode te verlengen. Dat leidde tot een grote opstand in Burkina Faso. Door de hevige rellen verliet hij uiteindelijk het land en vluchtte hij naar Ivoorkust, waar hij sindsdien in ballingschap leeft.

Tot op het laatste moment hield de oud-president vol dat de moord op zijn voorganger een ongeluk was. Het militair tribunaal besliste daar nu anders over.  

Dat Thomas Sankara een bevlogen spreker was, wordt duidelijk uit onderstaande video:

Meest gelezen