“Zet verwarming graadje lager, laat auto staan en warm eten op in de microgolf”: dit zijn de tips van de overheid om te besparen

Zet de verwarming een graadje lager, laat de auto wat vaker staan en warm eten op in de microgolf. Het zijn tips uit een nieuwe campagne van de federale overheid om energie te besparen, de energieafhankelijkheid van Rusland te verminderen en zo ook Oekraïne te helpen. “Elf miljoen kleine beetjes, dat maakt een heel groot verschil”, zegt minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen), die de campagne donderdag voorstelde.

jvh
Bron: BELGA

Het gaat om een “informatiecampagne met goede raad om slim om te gaan met energie”, “zonder verplichtingen of verboden”, klinkt het. De campagne gaat gepaard met een radiospot op alle nationale zenders. Er is ook een website gelanceerd, ikhebimpact.be, waarop de tips staan.

Het gaat om zaken die veel mensen nu al doen, zoals de verwarming wat lager zetten of de auto wat vaker te laten staan voor de fiets of het openbaar vervoer. Maar de overheid raadt bijvoorbeeld ook aan om de verwarming een uurtje vroeger op nachtstand te zetten of om slim te koken en eten op te warmen in de microgolf, die vier keer minder verbruikt dan een gas- of inductievuur.

LEES OOK. “Ik zet het internet uit als ik niet thuis ben”: spaarzame Vlamingen geven tips om energiefactuur te drukken

De federale overheid geeft zelf het goede voorbeeld door de verwarming in de federale overheidsgebouwen een graad lager te zetten. Tot waar die gebouwen nu verwarmd worden is afhankelijk van locatie tot locatie, zegt administrateur-generaal van de Regie der Gebouwen Laurent Vrijdaghs, maar het idee is om niet onder de 18 graden te gaan.

De overheid spoort de gezinnen ook aan om zich nu al voor te bereiden op komende winter, en te investeren in zaken als zonnepanelen, isolatie of een warmtepomp. De website linkt door naar de verschillende regionale premiestelsels die daarvoor in het leven zijn geroepen.

Bevoorradingszekerheid

De campagne volgt het voorbeeld van gelijkaardige initiatieven in Frankrijk, Nederland en Duitsland. Dat laatste land heeft intussen net als Oostenrijk en Italië de eerste fase van de Europese noodplannen geactiveerd. Die drie landen zijn in grote mate afhankelijk van fossiele brandstoffen uit Rusland.

België is dat veel minder, benadrukt Van der Straeten, en dus stelt het probleem van bevoorradingszekerheid zich hier op dit moment niet. Ons land importeert 6% van het aardgas uit Rusland, in Duitsland is dat een veelvoud. Daar komt bij dat België goed geïnterconnecteerd is, met onder meer de haven van Zeebrugge die een draaischijf is voor LNG. “We volgen het elke dag nauw op met netbeheerder Fluxys en stellen vast dat het aardgas gewoon stroomt. We hebben geen problemen om de eigen gezinnen en industrie te bevoorraden en kunnen nog leveren aan de buurlanden”, verzekert de minister.

België is wel voorbereid mocht de situatie zich voordoen, zegt Van der Straeten. In absolute nood – de derde fase in de driedelige noodplannen – kan dat leiden tot een beperking van de doorvoer van energie naar andere landen en de vraag, vooral aan de industrie, om het verbruik te verminderen.

Voor aardolie en uranium is België overigens meer afhankelijk van Rusland dan voor gas. Ons land importeert 30% van de totale aardolie-invoer uit Rusland, voor uranium gaat het om 20%.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER