Videospeler inladen...

Nu al moeilijk om studentenkot in Gent te vinden: "Ongeziene drukte met wachtrijen op straat"

't Is nog maar begin april, maar de markt van de studentenkoten in Gent is nu al oververhit. Onder studenten hangt een zenuwachtige sfeer om een kot te vinden, en de immokantoren die zich toespitsen op koten, merken een ongeziene drukte. Volgens de Vlaamse Vereniging voor Studenten is het vooral moeilijk om betaalbare koten te vinden.

De kotenmarkt in Gent is te krap, dus beginnen de studenten steeds vroeger aan de zoektocht. Vroeger kon je in de zomer nog een fatsoenlijk kot strikken voor september, tegenwoordig staan de gegadigden al in de paasvakantie in lange rijen aan te schuiven. Zowel op online wachtlijsten, als fysiek. "Voor een kijkmoment van 2 of 3 koten staan er tot wel 50 kandidaathuurders op straat te wachten", stelt Serge Renard van Eurimmo.

Iedereen wil op kot in Gent en dat zullen de kotbazen geweten hebben. De prijzen zijn al enorm gestegen en zullen nog verder stijgen

Serge Renard van Eurimmo

Renard zit al 38 jaar in het vak, maar heeft nog nooit zo'n drukte gezien. "Het is niet normaal druk. Dit hebben we nog nooit meegemaakt", zucht hij. "Ik begrijp ook niet goed hoe het komt. Doordat de prijzen zijn gestegen en door de coronacrisis hadden we eigenlijk een kleine daling verwacht, maar integendeel. Het lijkt wel een hype, iedereen wil op kot in Gent."

BEKIJK - Helena en Thibault zoeken nu al een kot in Gent voor volgend schooljaar: "Je moet echt nu zoeken als je een degelijk kot wil".

Videospeler inladen...

Enorme stijging in prijs

"Sommige studenten zijn zelfs al beginnen zoeken in januari",  gaat Renard verder. Wie nog een kot in Gent zoekt, raadt hij dan ook aan om zo snel mogelijk de zoektocht te starten. "Er zijn altijd nog wel een aantal koten die later op de markt komen, rond juli. Maar ik zou daar niet op wachten. De kotbazen merken natuurlijk ook hoe druk het nu al is,  dus zij zullen de prijzen alleen nog maar verhogen", vreest hij.

Ook de Vlaamse Vereniging voor Studenten maakt zich zorgen over de stijgende prijzen.  "Voor sommige studenten wordt op kot gaan bijna onbetaalbaar. We merken veel stress en zelfs angst bij de studenten. Vooral bij startende studenten, want voor hen is het studentenleven sowieso al een volledig nieuw gegeven", vertelt bestuurder Julien De Wit.

Er zijn steeds meer "luxekoten", maar niet iedereen heeft al die luxe nodig en kan dat zomaar betalen

Julien De Wit van de Vlaamse Vereniging voor Studenten

"We zien ook dat het gamma aan "basiskoten" stilaan verdwijnt. Tegenwoordig worden er steeds meer koten omgebouwd tot "luxekoten", maar die zijn niet voor iedereen weggelegd. Sommige studenten hebben alleen een bed en een bureautje nodig", stelt De Wit. "Studenten die het minder breed hebben, hebben het dus nóg moeilijker om een kot te vinden."

Vlaamse Vereniging voor Studenten wijst naar beleidsmakers

De rust op de kotenmarkt kan volgens De Wit pas terugkeren als de beleidsmakers de koppen bij elkaar steken. "Dit is materie die valt binnen de bevoegdheden van zowel de ministers van Onderwijs, als die van Wonen en Omgevingen. Zij moeten allemaal samenzitten en zorgen voor een breder kader en een globale visie."

Meest gelezen