© Mia Uydens

Zwijndrecht bijt (voorlopig) in het zand met belastingverhoging

Provinciegouverneur Cathy Berx heeft een belastingverhoging geschorst, die de gemeente Zwijndrecht aan bedrijven heeft opgelegd. Zwijndrecht legt zich daar niet bij neer.

cwil

De ondernemersorganisatie Voka Antwerpen-Waasland diende vorige maand een klacht in bij de provinciegouverneur, tegen een belastingverhoging van Zwijndrecht. De gemeente Zwijndrecht heeft in december 2016 een reeks belastingvrijstellingen op drijfkracht geschrapt. De belasting op drijfkracht is een belasting op motoren, die bijvoorbeeld in de koelinstallaties en de heftrucks van bedrijven zitten.

De provinciegouverneur heeft die belasting geschrapt, omdat ze retroactief wordt ingevoerd. “De beslissing van Zwijndrecht leidt tot een fundamentele fiscale wijziging van een periode die al is afgesloten. Want de bedrijven moeten de hogere belastingen op drijfkracht op hun inkomsten van 2016 betalen”, zegt Cathy Berx.

“Besluit verder toelichten”

André Van de Vyver (Groen), burgemeester van Zwijndrecht, is niet van plan om zich te schikken naar het besluit van de gouverneur. “Een bedrijf betaalt altijd belastingen op inkomsten van het voorgaande jaar. Ik begrijp het argument van de gouverneur dus niet. We zullen een brief naar de gouverneur sturen om ons besluit verder toe te lichten”, zegt Van de Vyver.

Het ziet er dus naar uit dat Zwijndrecht de schorsing van de gouverneur niet zomaar zal aanvaarden. De gouverneur kan van gedacht veranderen na de toelichting van Zwijndrecht. Maar Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA) kan de belastingverhoging ook binnen de maand vernietigen. De bedrijven in Zwijndrecht moeten dus nog even afwachten. Tegen eind maart moeten ze hun belastingaangifte indienen.

Voka is tevreden met de schorsing die de gouverneur heeft opgelegd. “Ondertussen blijven we in gesprek met het gemeentebestuur. We willen Zwijndrecht overtuigen een bedrijfsvriendelijk klimaat te scheppen’, zegt gedelegeerd bestuurder Luc Luwel. “De bedrijven in Zwijndrecht betalen nu al meer dan 80% van alle gemeentelijke belastingen, leveren werkgelegenheid en sponsoren gemeentelijke initiatieven. Maar de bedrijven willen ook werkzekerheid, transparantie en respect.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER