Schepen Abdrahman Labsir, Mechelen Feest-voorzitter Kristof Calvo, schepen Rina Rabau Nkandu en Bart Vanvoorden van nona bouwen mee aan Construct Europe. © Dirk Vertommen

Mechelen viert Europa met groot stadsfestival: “Europese gedachte dichter bij de mensen brengen”

Mechelen -

Vanaf december 2023 viert Mechelen bijna een jaar lang Europa in zijn straten en pleinen. Construct Europe loopt niet toevallig in 2024, wanneer ons land de Raad van de Europese Unie voorzit. “We maken er een groot stadsfestival van om de Europese gedachte dichter bij de mensen te brengen”, zegt Kristof Calvo, voorzitter van Mechelen Feest. Zelfs de premier zegt zijn steun toe.

Sven Van Haezendonck

Het Mechelse stadsbestuur besliste al een hele poos geleden om in 2024 Europa te kiezen als thema voor een groot feest- en cultuurjaar. De federale regering heeft dan de ambitie om het Europees voorzitterschap in het hele land te vieren. “Het is een kans om de belangrijke rol van Europa duidelijk te maken. Ik kijk er naar uit om dat samen met de stad Mechelen en alle Mechelaars te doen. Europa betekent vrijheid, veiligheid en bescherming”, zegt eerste minister Alexander De Croo (Open Vld).

Eerste publieksmoment

“Het Europees voorzitterschap vieren wij in heel ons land, van Oostende tot Aarlen. Laat Mechelen daar met een beetje goodwill het middelpunt van zijn. Iedereen mag weten dat we Europa vieren”, vertelt Calvo (Vld-Groen-m+). Al op zaterdagochtend 8 mei, net voor de Dag van Europa, beginnen in de Dijlestad de eerste voorbereidingen.

In kunstencentrum nona vindt dan een eerste publieksmoment plaats. Tijdens ‘Dit is Europa vandaag’ licht de organisatie een eerste tipje van de sluier over het programma. Europakenners Hendrik Vos en Heleen Touquet zorgen voor een kritische noot en de Mechelaar is welkom om mee na te denken.

“In 2024 willen wij Europa in Mechelen met 100.000 mensen vieren”, zegt Kristof Calvo. © Patrick Hattori

“De Mechelaars zijn onze headliners. Voor Construct Europe willen we het beste van Mechelen samenbrengen om de Europese gedachte te vieren. Samen willen we Europa dichter bij de burger brengen en Mechelen op de kaart zetten als gidsstad in een Europa van steden. Dit is een festival waarbij we geen enkele Mechelaar, jong of oud, onberoerd willen laten”, vertelt Kristof Calvo.

Het feestelijke aspect van het grootse gebeuren neemt Mechelen Feest voor zijn rekening. Dat steekt evenementen als Maanrock en Mechelen in Vuur en Vlam voor de gelegenheid in een Europees jasje. “Voor het maatschappelijke luik kunnen we rekenen op het Hannah Arendt Instituut, voor het artistieke op nona”, zegt Calvo.

“We waren heel blij met de vraag van de stad om mee te stappen in dit verhaal. Het is een erkenning van de expertise die aanwezig is in Mechelen”, zegt Bart Vanvoorden, artistiek leider bij nona. Met de naam Construct Europe speelt de organisatie op twee betekenissen.

“Werf die permanent in verandering is”

“Europa is een werf die permanent in verandering is. Dat willen we laten zien. Anderzijds stellen we ons de vraag hoe we als burger anno 2022 vorm kunnen geven aan de Europese samenleving en gedachte. Hoe kunnen we polarisatie overstijgen, hoe kunnen we feit van fictie onderscheiden? Op artistiek vlak willen wij daarvoor verschillende disciplines aan bod laten komen”, legt Vanvoorden uit.

Naast een aantal blikvangers met internationale allure kunnen ook bestaande Mechelse projecten het programma mee kleur geven. Het openluchtfestival Broek groeit in 2024 uit tot een festival van twee volle weekends. Het festival valt ook samen met de Europese verkiezingen in mei 2024. Voor het eerst kunnen jongeren vanaf 16 jaar zich dan aanmelden om hun stem uit te brengen.

“Onze Mechelse scholen staan in 2024 stil bij wat Europa betekent en wat het in de toekomst kan betekenen. Onze jongeren zijn de beleidsmakers, opiniemakers en ondernemers van morgen. Zij moeten het Europese vuur van vrede en samenwerking verder doen branden”, zegt Rina Rabau Nkandu (Vld-Groen-m+), schepen van Onderwijs.

Haar collega bevoegd voor jeugd sluit zich daar graag bij aan. “De focus ligt op de stemmers van morgen, onze jongeren. Zij zijn de toekomst. Na twee ontzettend moeilijke jaren is het aan ons om hen toekomstperspectief te bieden”, zegt Abdrahman Labsir (Vld-Groen-m+).

www.mechelen.be/construct-europe-2024

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Blikvangers Mechelen