Hoofdredacteur van Russische onafhankelijke krant Novaja Gazeta en Nobelprijswinnaar Dmitri Moeratov besmeurd met verf

De Russische journalist en Nobelprijswinnaar voor de Vrede Dmitri Moeratov is door een onbekende aangevallen met rode verf. Dat gebeurde toen zijn trein stilstond in een station. Moeratov is een van de oprichters en de hoofdredacteur van de onafhankelijke Russische krant Novaja Gazeta. De krant is kritisch voor het beleid van de Russische president Vladimir Poetin.

Moeratov (59) is een van de oprichters en de hoofdredacteur van de onafhankelijke Russische krant Novaja Gazeta, die kritisch is voor het regime van president Vladimir Poetin. Vorig jaar kreeg de Russische journalist de Nobelprijs voor de Vrede samen met de Filipijnse journaliste Maria Ressa.  

BEKIJK - Een reportage uit "Het journaal" van 8 oktober 2021 over de bekendmaking van de winnaars van de Nobelprijs voor de vrede:

Videospeler inladen...

Moeratov was onderweg van Moskou naar Samara toen hij de verf over zich heen kreeg. Op de foto’s die Novaja Gazeta van het incident via Twitter verspreidde, is te zien hoe Moeratovs gezicht, armen en zijn bovenlichaam onder de verf zitten. Ook in zijn treincompartiment is de verf overal beland. "Mijn ogen branden verschrikkelijk", aldus Moeratov.

Volgens onbevestigde bronnen bevat de verf aceton, een irriterende en brandbare vloeistof die als oplosmiddel gebruikt wordt. Moeratov kreeg de verf over zich heen toen de trein stilstond. De dader riep hem toe: "Moeratov, pak dit aan, voor onze jongens". Het vertrek van de trein werd uitgesteld.

Het is nog niet duidelijk wie verantwoordelijk is voor de actie.

Publicatie opgeschort

Moeratov schortte onlangs de publicatie van de Novaja Gazeta op, na toenemende druk van de Russische autoriteiten die onafhankelijke journalistiek onmogelijk maken. Moeratov sprak zich openlijk uit tegen de oorlog in Oekraïne en besliste ook om zijn Nobelprijsmedaille te veilen, ten voordele van een Oekraïens vluchtelingenfonds.

De Novaja Gazeta wordt door het Amerikaanse Committee to Protect Journalists beschouwd als de enige kritische krant in Rusland die nog invloed heeft. Dmitri Moeratov werd bij de uitreiking van de Nobelprijs voor de Vrede geloofd voor de moedige strijd voor de vrijheid van meningsuiting. 

Meest gelezen