Radio 2

1 jaar na verwoestende brand in Opwijk nog steeds wachten op heropbouw

Eén jaar na de verwoestende brand in de Kloosterstraat in Opwijk is er nog steeds niet begonnen met de afbraak en heropbouw van het gebouw. Er loopt nog steeds een proces om een schuldige voor de brand aan te duiden. Intussen blijft het gebouw onaangeroerd staan. Volgens de verzekeringsmaatschappij is het een kwestie van weken voor de afbraak en heropbouw kan beginnen.

Zaterdag is het exact één jaar geleden dat er brand uitbrak in een technische ruimte op de bovenste verdieping van het appartementsgebouw in de Kloosterstraat in Opwijk. Alle dakappartementen brandden volledig uit en ook de 23 andere appartementen in het gebouw zijn onbewoonbaar door rook- en waterschade.

"Volgens de laatste info die ik heb, gaat het volledige gebouw ontmanteld worden", zegt burgemeester van Opwijk Inez De Coninck (N-VA). "Enkel de vloerplaten, de dragende stukken muur en de kelderverdieping blijven. Al de rest wordt heropgebouwd." 

Afbraak en heropbouw

We zijn zelf als gemeente gedagvaard door de verzekeraar", vertelt de burgemeester. "Niemand lijkt vaart te willen zetten achter de heropbouw. En dat is jammer, vooral voor de slachtoffers. Vorige zomer werd een omgevingsvergunning verleend voor de heropbouw van de zolderverdieping, maar voor de rest hebben we daar geen nieuws over."

Volgens de verzekeringsmaatschappij is het een kwestie van een paar weken voor er kan gestart worden met de heropbouw van het gebouw. "Vanaf dan zal het de termijn van een normale afbraak en bouw in beslag nemen. Het is dus geen verhaal van 10-tallen jaren. We hopen ergens in 2023 of 2024 klaar te zijn", klinkt het.

Radio 2

Meest gelezen