Wat eten we volgende week? 5 gerechten voor op je weekmenu én op het boodschappenlijstje dit weekend
Alsof het per seizoen nog niet ingewikkeld genoeg is om recepten te verzinnen, gooit de lente er ook nog eens een vleugje winter bij. Wil je voorbereid zijn op elke temperatuur en elke aprilse gril? Dan zetten we deze week een perfecte mix van comfort, warme en koude gerechten op het menu. Van gevulde pastaschelpen tot fish and chips: er zal gesmuld worden.
Elke dag vind je in de weekkrant een exclusief recept van HLN Eten. Op vrijdag bundelen we deze online zodat je voldoende inspiratie hebt in het weekend om je weekmenu samen te stellen. Smakelijk!
Maandag: gevulde pastaschelpen met groentesaus
Op maandag kiezen we met plezier voor een bordje comfort met een twist. De heerlijke zachte saus van geroosterde paprika en aardappel is bijzonder voedzaam én lekker. Van een vliegende start gesproken.
Bereidingstijd: 20 minuten
Oventijd: 20 minuten
Ingrediënten voor 4 personen
• 700 g zoete aardappel
• 2 grote zoete puntpaprika’s
• 2 teentjes knoflook
• olijfolie
• peper en zout
• 500 ml kippenbouillon
• 250 g kastanjechampignons
• 250 g kippengehakt
• kipkruiden
• 250 g pastaschelpen
Zo maak je het
1. Schil de zoete aardappel en snijd in blokjes van +- 3 cm. Ontpit de paprika’s en snijd deze in 4 stukken. Pel de teentjes knoflook.
2. Leg de zoete aardappel, knoflook en paprika op een bakplaat. Besprenkel ze met olijfolie en kruid met peper en zout. Zet in een voorverwarmde oven van 185 °C gedurende 25 minuten of tot alles zacht is.
3. Mix de zoete aardappel, paprika, knoflook en 250 ml bouillon fijn in een blender of met de mixer. Voeg extra bouillon toe tot je de gewenste sausdikte verkrijgt. Kruid het geheel bij met peper en zout. Giet de saus in een ovenschaal en zet opzij.
4. Snijd de champignons in fijne blokjes. Verhit een scheutje olijfolie en bak op een hoog vuur de champignons en het gehakt goudbruin. Kruid met kipkruiden, peper en zout.
5. Kook de pastaschelpen ondertussen gaar in gezouten water. Giet af en laat uitlekken. Leg de pastaschelpen op de zoeteaardappelsaus en vul ze met de gehaktmengeling.
6. Zet alles in een voorverwarmde oven van 185 °C gedurende 20 minuten.
Tip: Je kunt ook cannelloni vullen met het kippengehakt of de saus voor lasagne gebruiken!
Dinsdag: shakshuka met spekjes en groene groenten
Deze shakshuka met spekjes en groene groenten kun je klaarmaken als ontbijt, lunch of diner. Drie keer inspiratie voor de prijs van één dus. De smaakbom voorziet je van voldoende groen en antioxidanten om de dag vol energie door te komen. Let’s shakshuka it up!
Bereidingstijd: 20 minuten
Ingrediënten voor 4 personen
• 1 sjalot
• 1 teentje knoflook
• 300 g spinazie
• 2 stronkjes mini-Romeinse sla
• olijfolie
• 4 fijne lapjes gerookt spek
• 250 g plattekaas
• nootmuskaat
• peper en zout
• handvol basilicum
• 4 eieren
• chilivlokken
Zo maak je het
1. Pel en snipper de sjalot fijn, pel en plet de knoflook en hak de spinazie grof. Snijd ook de Romeinse sla in partjes.
2. Verhit een scheutje olijfolie in een grote, hoge koekenpan. Voeg de spekjes toe en bak ze krokant. Schep ze daarna meteen uit de pan.
3. Voeg de sjalot en knoflook toe aan de pan en bak op een zacht vuur gaar. Doe vervolgens de spinazie erbij en laat alles 1 minuut stoven. Schep daarna de plattekaas in de pan en kruid alles met nootmuskaat, peper en zout.
4. Verdeel de partjes Romeinse sla en basilicum over de spinazie en breek de 4 eitjes open over de spinazie. Dek af met een deksel of aluminiumfolie en laat de eitjes meebakken op een zacht vuur.
5. Garneer met chilivlokken en extra basilicum naar keuze en serveer de shakshuka met brood.
Tip: het spek kun je ook eens vervangen door geitenkaas of een andere kaas naar keuze. Die voeg je in de bereiding dan toe op hetzelfde moment als de eitjes.
Woensdag: chai-lattebroodpudding
Weet je nooit wat te doen met restjes oud brood? Dan komt dit recept voor een chai-lattebroodpudding als geroepen. De lekker geurende kruiden maken het net iets feestelijker dan een doorsnee broodpudding: ideaal om de week mee te breken.
Bereidingstijd: 20 minuten
Oventijd: 40 minuten
Ingrediënten voor 4 tot 6 personen
• 400 g oud brood naar keuze
• 4 kardemompeulen
• 3 eieren
• 90 g honing
• 400 ml (plantaardige) melk
• 100 ml volle (plantaardige) room
• 1 tl kaneel
• mespunt gemalen nootmuskaat
Zo maak je het
1. Verwarm de oven voor op 185 °C.
2. Hak het brood in grove stukken van 4 tot 5 cm en leg ze in een ingevette ovenschaal.
3. Haal de zaadjes uit de kardemompeulen en maal ze fijn in een vijzel. Klop de eieren ondertussen op met honing, melk, room, kaneel, nootmuskaat en geplette kardemom en giet dit over de stukjes brood. Zorg dat het grootste deel van het brood onder de melk zit.
4. Zet de ovenschaal in de voorverwarmde oven gedurende 40 tot 45 minuten of tot het niet meer vloeibaar is.
5. Maak intussen de karamel. Laat de rietsuiker zonder roeren karamelliseren in een pan. Blus met de appelcider en laat inkoken tot de helft. Voeg de room toe en laat opnieuw even inkoken. Haal de pan van het vuur, voeg nog 1 eetlepel boter toe en roer tot de saus egaal en glanzend is.
6. Haal de broodpudding uit de oven, laat even afkoelen en serveer lauw of koud.
Tip: ook heel lekker met gesmolten chocolade over als topping.
Donderdag: salade to go met erwtjes, kaas en couscous
Eens geen zin in een broodje ‘s middags en op zoek naar een makkelijk alternatief om mee te nemen naar het werk? Deze salade op basis van couscous, erwtjes en kaas is snel klaar en handig om mee te nemen. De yoghurt-dressing maakt het smaakplaatje compleet.
Bereidingstijd: 25 minuten
Ingrediënten voor 2 personen
• 100 g volkorencouscous
• 100 g erwtjes (vers of diepvries)
• 70 g volle yoghurt
• 1 el mayonaise
• 5 blaadjes munt
• 8 blaadjes basilicum
• peper en zout
• 1 bakje tuinkers
• ½ komkommer
• 80 g kaas naar keuze
Zo maak je het
1. Breng een pot gezouten water aan de kook. Voeg de volkorencouscous toe en laat 4 minuten koken. Voeg de erwtjes toe en laat nog 1 minuut meekoken. Giet af, spoel even onder koud water en laat alles goed uitlekken.
2. Mix de yoghurt, mayonaise, munt- en basilicumblaadjes, peper en zout fijn in een blender of met een mixer.
3. Snijd de blaadjes tuinkers van het bakje en de komkommer en kaas in fijne blokjes.
4. Meng de erwtjes met de tuinkers, komkommer en kaas. Kruid met een snuf peper en zout.
5. Verdeel de ‘yogonaise’ over de bokalen of de kommen. Beleg met de couscous en de salade en dek af.
Tip: tijd om te lunchen? Dan kap je de salade uit op je bord. Zo wordt de dressing ook meteen perfect verdeeld én eet je de salade makkelijker op.
Vrijdag: fish and chips in Belgisch bier met ovenfrietjes
Vrijdag frietjesdag: met dit recept voor fish and chips in Belgisch bier met zelfgemaakte ovenfrietjes serveer je de Belgische klassieker eens op een andere manier. Kies voor een bier naar keuze voor het beslag. Succes gegarandeerd en een perfect gerechtje om het weekend mee in te gaan.
Bereidingstijd: 50 minuten
Ingrediënten voor 4 personen
• ½ sjalot
• handvol peterselie
• 1 el kappertjes
• 100 g mayonaise
• peper en zout
• 800 g frietaardappelen
• olijfolie
• zout
• 200 g bloem
• 1 kl bakpoeder
• 250 ml
• Belgisch bier
• 80 ml water
• ½ tl zout
• Frituurolie
• 600 g stevige witte visfilet
• bladsalade
• tuinkers
• 1 citroen
• olijfolie
Zo maak je het
1. Maak eerst de tartaar. Hak daarvoor de sjalot, peterselie en kappertjes fijn met een mes of blender en meng met de mayonaise. Kruid met peper en zout en bewaar in de koelkast.
2. Schil de aardappelen en snijd in frietjesvorm. Leg de frietjes op een bakplaat en besprenkel met olijfolie en zout. Zet in een voorverwarmde oven op 185 °C gedurende 35-40 minuten.
3. Maak ondertussen het beslag voor de gefrituurde vis. Meng bloem, bakpoeder, bier, water en zout met een klopper tot een egaal beslag.
4. Verhit 2 centimeter frituurolie in een pan tot 170 °C. Snijd de vis in 4 grote of 8 kleine, gelijke stukken en kruid met peper en zout. Haal een stuk vis door het beslag en frituur onmiddellijk gedurende 5-6 minuten. Herhaal voor de overige vis, laat uitlekken op keukenpapier. Frituur de frietjes daarna op 175 °C tot ze goudbruin zijn.
5. Meng de bladsalade en tuinkers met enkele druppels citroensap, olijfolie en peper en zout. Serveer de gefrituurde vis met de frietjes, tartaar en salade.
Tip: Wie geen bier wil gebruiken, kan het vervangen door spuitwater.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Belgische chef Ben werkt 32 uur minder in Denemarken en verdient evenveel: “Belgische horeca kan hiervan leren”
-
PREMIUM2
In de jaren 60 was het gelatine, nu vooral puur: dit vertellen kookboeken over hoe we leven
Kookboeken vertellen wat we graag smikkelen, maar ook hoe we leven en wat we belangrijk vinden. Soms is dat ‘gezond eten’, soms is dat ‘snel tafelen’, elk decennium kende zijn trends. Dit blijkt uit een project van het Centrum Agrarische Geschiedenis. Dat lijstte alle 7.000 (!) kookboeken op die sinds de jaren 60 op de Belgische markt verschenen. Hoe fel zijn onze gewoontes en smaken geëvolueerd door de jaren heen? En hoe koken we vandaag? Een blik in de potten en pannen van vroeger tot nu. -
PREMIUM
Goedkoper dan een dure proteïneshake én goed voor spierherstel: welke chocolademelk is de beste keuze na het sporten?
In de winkelrekken zie je veel producten met extra proteïnen. “Maar je kan na het sporten ook gewoon chocolademelk drinken om te herstellen”, legt diëtiste Sanne Mouha uit. Kies je een variant met of zonder suiker? Eentje met soja of met extra proteïnen? Mouha helpt je de juiste keuze te maken en verheldert waarom de drank je spieren herstelt: “Maar niet elke chocomelk is geschikt na je sportmoment.” -
-
PREMIUM30
Na opdracht in ‘De mol’ over “de grootste schande van Italië”: waar komt ananas op pizza eigenlijk vandaan?
-
Exclusief: al het smakelijke nieuws van HLN Eten elke week in je mailbox
HLN Eten bundelt alle nieuwtjes uit foodie-land op één pagina. Wil je graag als eerste op de hoogte blijven van al dat lekkers? Schrijf je dan hieronder in voor de nieuwsbrief waarin al het smakelijke nieuws verzameld staat. -
PREMIUM
Je immuniteit kan je opkrikken met de juiste voeding: wat eet je best wel en niet? “Het MAC-dieet is ideaal”
“Met de juiste voeding kan je je immuniteit positief beïnvloeden”, weet diëtiste Hilde De Schuyteneer van de vzw Allergiediëtisten. Welk dieet is volgens haar goed voor je gezondheid? En welke voeding kan je beter vermijden? In dit interview geeft Hilde advies: “Krijgen darmbacteriën te weinig vezels? Dan zullen ze aan de beschermende slijmlaag in je darmen knabbelen.” -
Jobat
Hoe herken je een toxische baas en wat doe je ertegen? “Hij zal altijd druk bezig lijken, maar toch ook micromanagen”
-
Spaargids.be
Geniet jij al optimaal van deze fiscale voordelen voor je woning en schuldsaldoverzekering?
-
Wat mag in de microgolfoven en wat niet? Dankzij dit simpel trucje weet je altijd het antwoord
Van snel iets ontdooien tot een kant-en-klare maaltijd opwarmen: de microgolfoven of magnetron is voor veel Belgen onmisbaar in de keuken. Maar opgelet, je mag niet zomaar alles in het toestel steken. Met sommige materialen en voedingswaren kunnen er ernstige ongelukken gebeuren. Onze journalist zocht uit wat je wel en niet in die microgolf mag schuiven. -
PREMIUM
Luc Bellings test 10 keer balletjes in tomatensaus en deelt een 0/10 en 8/10 uit: “Lekkere vleessmaak en goed gekruide saus”
Gehaktballetjes in tomatensaus is één van de lekkerste Vlaamse klassiekers. Maar welke kant-en-klare variant uit de supermarkt is een even smakelijk alternatief? Sterrenchef Luc Bellings proeft tien bereidingen en buist de helft. Echt lekker gehakt en een geslaagde saus? Dat vindt hij maar bij één product: “Dit zouden ze zelfs geen balletjes in tomatensaus mogen noemen, het zouden vegetarische balletjes kunnen zijn.” -
EU verspilt elk jaar drie miljoen ton kippenveren: zouden we ze misschien kunnen opeten?