© Twitter

Dodentol raketaanval op treinstation in Kramatorsk stijgt tot 50

Bij de raketaanval in het treinstation in de Oost-Oekraïense stad Kramatorsk zijn zeker vijftig dodelijke slachtoffers gevallen. Dat zegt de gouverneur van Donetsk Onder de slachtoffers zouden 45 volwassenen en vijf kinderen zijn. De burgemeester van Kramatorsk, Oleksandr Hontsjarenko, zegt dat honderden mensen aan het station aan het wachten waren op evacuatie uit de belegerde regio.

ljvh, lto
Bron: BELGA

Al een paar dagen proberen duizenden Oekraïense burgers met de trein het Oosten van het land te ontvluchten. Want de Russen heb hun zinnen opnieuw op het Oosten gezet na de reeks vernederende mislukkingen in de rest van het land. De wachtrijen van burgers die de regio Donetsk probeerden te ontvluchten waren kilometers lang. Aan de kant van de sporen probeerden tal van hardwerkende vrijwilligers orde te scheppen in de chaos.

De voorbije dagen groeide de angst voor gruweldaden van de Russen, zeker na het opduiken van de beelden in Boetsja waar tal van burgers vermoord werden, velen met hun handen vast geboeid op de rug. Die vrees was niet ongegrond want hoewel duizenden mensen probeerden te evacueren, zijn vrijdag twee Russische raketten ingeslagen op het station. Er vielen zeker 50 doden en honderden gewonden, zegt Oleksandr Kamisjyn, hoofd van de Oekraïense spoorwegmaatschappij.

Mensen gijzelen

De Oekraïense president Volodimir Zelenski houdt Rusland verantwoordelijk voor de aanval. Zelenski zei dat het rakettype Totsjka-U werd gebruikt. Maar ook pro-Russische separatisten spraken van Totsjka-U-raketten en beweerden dat Oekraïense troepen die afgevuurd hebben. De gouverneur van de bestuurlijke regio Donetsk sprak van Russische Iskander-raketten. Kramatorsk staat onder controle van het Oekraïense leger en is het doelwit van Russische aanvallen.

“Ze wilden zo veel mogelijk vreedzame mensen gijzelen, ze wilden alles wat Oekraïens is vernietigen”, schreef gouverneur Pavlo Kyrylenko op berichtendienst Telegram. Pro-Russische separatisten van de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk beschuldigden Oekraïne van de raketaanval. Op Telegram circuleert ook een video waarop te zien is hoe twee raketten vanuit de buurt van de stad Sjachtarsk worden afgeschoten. De stad ligt in het door pro-Russische separatisten gecontroleerde gebied van de regio Donetsk.

“Russische onmensen veranderen hun methodes niet”

De Oekraïense president Volodimir Zelenski reageerde vrijdagvoormiddag op de raketaanval via Telegram. “De bezetters hebben het treinstation in Kramatorsk bestookt met een raket. Duizenden vreedzame Oekraïners stonden er te wachten om geëvacueerd te worden. Ongeveer dertig mensen stierven, ongeveer honderd mensen raakten gewond. Politie en hulpdiensten zijn al ter plaatse.”

“Russische onmensen veranderen hun methodes niet”, aldus Zelenski. “Ze missen de sterkte en de moed om ons te bekampen op het slagveld, en dus vernietigen ze cynisch genoeg de burgerbevolking. Dit is een kwaad dat geen grenzen kent. En als het niet bestraft wordt, zal het nooit stoppen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER