Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Pink Floyd is terug na 28 jaar met nieuwe single: “Woedend door misselijkmakende oorlog”

De legendarische rockband Pink Floyd heeft vrijdag met ‘Hey Hey Rise Up’ voor het eerst sinds 1994 een nieuwe single uitgebracht. De groep wil daarmee zijn steun uitspreken voor het Oekraïense volk, klinkt het in een mededeling. Alle opbrengsten gaan ook naar Oekraïense humanitaire doelen.

jvh
Bron: CNN

De tekst van Hey Hey Rise Up werd ingezongen door Andriy Khlyvnyuk, de zanger van de Oekraïense band Boombox. Khlyvnyuk verliet zijn eigen band om mee te vechten tegen de Russische invasie. Hij bevindt zich momenteel in het ziekenhuis, nadat hij werd geraakt door granaatscherven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Bij het lied hoort ook een videoclip, waarin te zien is hoe Khlyvnyuk zingt op een plein in het midden van Kiev, “waar hij een opzwepend Oekraïens protestlied zingt dat werd geschreven tijdens de Eerste Wereldoorlog, en dat sinds een maand over de hele wereld wordt gebruikt om te protesteren tegen de Russische invasie”, klinkt het verder.

Pink Floyd-gitarist David Gilmour heeft een Oekraïense schoondochter en kleinkinderen. “Ik ben ontroerd door het optreden van Khlyvnyuk op dat plein in Kiev, met die mooie kerk met een gouden koepel… en de stilte van een stad zonder verkeer of achtergrondgeluid door de oorlog. Het was een krachtig moment dat ik wilde gebruiken”, aldus Gilmour. “Wij zijn net als vele anderen woedend en gefrustreerd door deze misselijkmakende oorlog waarbij een onafhankelijk, vreedzaam en democratisch land werd binnengevallen, en waarbij de bevolking wordt vermoord door een wereldmacht. We willen hiermee onze steun voor Oekraïne uitspreken.”

De cover van de single toont een zonnebloem, de nationale bloem van Oekraïne. “Een directe verwijzing naar de vrouw die zonnebloempitten gaf aan Russische soldaten”, aldus de band. Hey Hey Rise Up is het eerste nieuwe nummer van de band in 28 jaar.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer