Alle Kinder-producten van Belgische Ferrero-fabriek moeten uit de rekken, FAVV trekt toelating van fabriek in

© Belga

Het federaal voedselagentschap (FAVV) trekt de toelating in van de Ferrero-fabriek in Aarlen. Ferrero roept intussen alle Kinder-producten geproduceerd in deze fabriek terug. In december werd salmonella ontdekt in de fabriek. Toch werden niet de nodige maatregelen genomen. Ferrero geeft nu toe dat het in de fout is gegaan.

tg
Bron: BELGA

“Op basis van de onderzoeken die het FAVV heeft uitgevoerd en de vaststelling van de laatste uren, dat het bedrijf niet in staat is om volledige informatie aan te leveren voor dit onderzoek, trekt het Agentschap vandaag de toelating van de fabriek te Aarlen in. Tegelijk worden alle producten van het gamma Kinder die geproduceerd werden bij Ferrero Aarlen vandaag teruggeroepen”, zegt het FAVV in een mededeling.

Deze uitbreiding van de terugroeping bevat alle producten van het type ‘Kinder Surprise’, ‘Kinder Surprise Maxi’, ‘Kinder Mini Eggs’ & ‘Schoko-bons’, ongeacht het lotnummer of de vervaldatum. Het FAVV vraagt ook aan de distributiebedrijven om deze producten uit hun rekken te halen.

LEES OOK. Gemaakt zodat we hele jaar door chocolade-eieren zouden eten: Kinder Surprise is al 50 jaar absolute goudhaantje van Ferrero (+)

Sinds enkele weken zijn er verschillende gevallen van salmonellose gemeld in Europa. Eind maart werd een link vermoed tussen deze besmettingen en de fabriek van Ferrero in Aarlen. Later werd de link bevestigd. Sindsdien voert het FAVV een grondig onderzoek bij Ferrero Belgium. Vandaag, op basis van de vaststellingen en bij gebrek aan volledige informatie die ons wordt aangeleverd door Ferrero, trekt het FAVV de toelating van de productiesite van Ferrero in Aarlen in.

“Het FAVV volgt nauwgezet alle stappen die Ferrero onderneemt op, en zal de heropening van de fabriek pas toelaten indien Ferrero de nodige garanties kan bieden dat het de regels en voorschriften voor voedselveiligheid naleeft”, zegt Helene Bonte van het FAVV.

Ferrero geeft fout toe

In een mededeling erkent Ferrero in de fout te zijn gegaan. De Italiaanse chocolademaker erkent “interne tekortkomingen” die ertoe hebben geleid dat de informatie te laat werd gedeeld. Het bedrijf zegt de zaak “diep te betreuren” en verontschuldigt zich bij alle klanten en partners.

LEES OOK. Ferrero haalt nu ook Kinder-producten uit de rekken in VS

Ferrero beklemtoont nog dat de terugroeping enkel betrekking heeft op de Kinder-producten uit de fabriek uit Aarlen. Die is goed voor 7 procent van de jaarlijkse productie van het bedrijf.

In de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk zijn er wel al 105 salmonellabesmettingen gelinkt aan het eten van onder andere ‘Kinder Surprise’ en ‘Schokobons’.

Het Agentschap Zorg en Gezondheid zei dinsdag dat een brononderzoek uitgevoerd wordt naar 16 gevallen van salmonella in ons land, het FAVV sprak woensdag van een twintigtal mogelijke gevallen.

Noodzakelijke beslissing

David Clarinval, federaal minister van Landbouw, zegt dat hij tevreden is over het werk van het FAVV. “In het licht van de situatie is besloten de toelating van de Ferrero-fabriek in Aarlen in te trekken, om duidelijkheid te scheppen. Een dergelijk besluit wordt nooit lichtvaardig genomen, maar de huidige omstandigheden maken het noodzakelijk. De voedselveiligheid van onze burgers mag nooit worden verwaarloosd.”

De oorzaak van de salmonella-uitbraak in de fabriek van Ferrero in Aarlen is een filter van twee grondstofreservoirs. De besmetting werd op 15 december ontdekt op de site. Toch werd het voedselagentschap niet verwittigd.

Consumenten die met vragen zitten, kunnen het zich wenden tot de klantendienst van Ferrero via Consumer.Service.benelux@ferrero.com of 0800 21042.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen