De deur van de kapel werd ingebeukt, de venstertjes ingegooid en de dakpannen gesloopt. “De kapel is een pronkstuk in het open veld”, zucht buurtbewoner Arno Vansichen. © Johnny Geurts

Vandalen vernielen 150 jaar oude kapel in Eigenbilzen: “Gelukkig zijn de heiligenbeelden niet gesneuveld”

Bilzen -

Ze doorstond twee wereldoorlogen en meerdere vernielingen en deze zomer wordt haar 150ste verjaardag gevierd met een groot volksfeest. Maar de afgelopen dagen kreeg de kapel van Onze-Lieve-Vrouw van de Altijddurende Bijstand weer bezoek van vandalen. De deur werd ingetrapt, dakpannen weggegooid en de idyllische vensterraampjes kapot gegooid.

Middenin de open velden tussen Mopertingen en Eigenbilzen ligt het idyllische kapelletje van Onze-Lieve-Vrouw van de Altijddurende Bijstand. “De kapel, omringd door kastanjebomen, is een pronkstuk in het open veld. Ik noem haar de Koningin van het veld”, zegt naaste buur Arno Vansichen (57) uit Mopertingen. Hij vindt het onvoorstelbaar dat iemand dit soort vernielingen aanricht. “In die 150 jaar dat ze hier staat, heeft Onze-Lieve-Vrouw al veel meegemaakt. Naast twee wereldoorlogen heeft de kapel al regelmatig moeten afrekenen met de vernielzucht van vandalen. Nu was het weer raak. De glasscherven liggen hier overal verspreid. Het is heel triest.”

De kapel is eigendom van Margriet Daenen (79) en haar man Florent. “We dragen al tientallen jaren zorg voor het mooie kapelletje. Het was nu alweer jaren geleden dat er nog iets vernield werd”, zegt Margriet. “Dit keer hebben ze de deur ingebeukt, de venstertjes ingegooid en de dakpannen gesloopt. Gelukkig zijn de heiligenbeelden niet gesneuveld.”

Deze zomer wordt het 150-jarig jubileum van de kapel ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand groots gevierd. © Johnny Geurts

Jubileum

Dat de kapel opgeknapt wordt na deze vernielingen, staat buiten kijf. “Uiteraard. Want dit jaar bestaat het gebedshuisje ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand precies 150 jaar”, zegt buurman Vansichen. “De kapel werd gebouwd in 1872 en vindt haar oorsprong al in de 14de eeuw. In de zomer gaan we hier in de Scheepsveldstraat, op de kruising naar Mopertingen en Veldwezelt, een dorpsfeest houden. Middenin het veld, rondom de jubilerende kapel. Met tafels, een biertruck en hopelijk fanfares uit de aangrenzende gemeenten”, aldus Vansichen. “Laten we hopen dat de vernielzucht nu stopt. En dat we weer in alle rust kunnen genieten van deze mooie rustplek in het veld.” (joge)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer