© ATV

EuroChem mag productie gedeeltelijk weer opstarten

Meststoffenfabrikant EuroChem heeft aangekondigd de productie gedeeltelijk te kunnen hervatten in Antwerpen. Het bedrijf was in woelig vaarwater gekomen door de sancties tegen de Russische oligarch Andrei Melnichenko, hij bouwde EuroChem uit tot één van de grootste spelers in de sector. De gedeeltelijke hervatting zal duren tot er een definitieve oplossing is.

AVW
Bron: Belga

LEES OOK. EuroChem Antwerpen: vakbonden willen fabriek tijdelijk zelfstandig maken

De sluiting van meststoffenfabriek dreigde de landbouw en de voedselproductie in Europa en daarbuiten in gevaar te brengen. EuroChem Antwerpen produceert ongeveer 2 miljoen ton kunstmest per jaar.

Gezien het belang van de producten en het lot van de 400 werknemers, gaf de federale overheid de toestemming om de installaties in Antwerpen gedeeltelijk opnieuw op te starten. Daardoor kan de productie van enkelvoudige meststoffen opnieuw hervatten en is de verkoop van meststoffen die de Antwerpse fabriek nog in voorraad heeft, opnieuw mogelijk.

De inkomsten bij EuroChem moeten wel gebruikt worden voor “essentiële betalingen”, zoals salarissen. Ondertussen blijven de tegoeden van het bedrijf op internationale rekeningen wel geblokkeerd. Om deze reden heeft het een tijdelijke bescherming tegen schuldeisers aangevraagd. “Het is nu de absolute prioriteit van EuroChem Antwerpen om de gedeeltelijke heropstart op een veilige manier te doen.”

EuroChem kwam in de problemen als gevolg van sancties tegen de Russische oligarch Andrej Melnitsjenko. Maar het bedrijf communiceerde vorige maand dat Melnitsjenko zich had teruggetrokken als bestuurder en “main beneficiary”. Ook CEO Vladimir Rashevskiy heeft zich teruggetrokken.

LEES OOK. Hij is bijna 12 miljard euro waard, maar nu moet hij zich terugtrekken: wie is de Russische oligarch achter chemiebedrijf EuroChem?

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV