"Pissen 50 cent, de WC-madam dankt u": opvallend bordje moet wildplassers afschrikken in Ieper

Langs de A19 in Ieper, aan de afrit Zonnebeke, kom je een opvallend bordje tegen dat passanten moet tegenhouden om hun behoefte in het bos te doen. Het bordje is gemaakt door Jean-Marie Forrez uit Zillebeke, de eigenaar van het kleine stukje bos. Na de zoveelste drol aan zijn schoen, kroop Forrez in de rol van "wc-madam" en plaatste een opvallend plakkaat.

Jean-Marie Forrez uit Zillebeke plaatste een waarschuwingsbordje aan zijn bos (afrit van A19 richting Zonnebeke) om wildplassers weg te houden. Op het bord staat een niet mis te verstane boodschap: "pissenĀ 50 cent, kakken ook, met papier 1 euro".Ā 

"Natuurlijk is met papier duurder, dat propje in mijn bos, dat is niet goed voor de natuur", reageertĀ  Forrez. "Er staat ook op het bord dat wildplassers gefilmd worden, maar dat is natuurlijk niet waar hĆ©. Ik ga toch geen camera installeren om mensen bezig te zien."

Jean-Marie Forrez kocht zijn bos tussen Ieper en Zonnebeke, in de jaren 80, maar stapte de laatste jaren in te veel uitwerpselen, achtergelaten door passanten. "Elke dag kwamen daar 10 tot 20 uitwerpselen bij. Het was niet meer te doen. De mensen komen van de autosnelweg en het eerste dat ze tegenkomen is mijn bos. Daar kunnen ze zich snel ontlasten, denken ze blijkbaar. Maar ik denk dat er ook mensen zijn die elke dag in mijn bos hun behoefte komen doen."

Sinds het bord er staat, is het aantal uitwerpselen verminderd. Ik vond zelfs eens geld in mijn potje
Jean-Marie Forrez

Een half jaar geleden heeft Forrez beslist om dan maar zelf in actie te schieten en heeft hij het bord geplaatst. Of zijn ludieke stunt ook echt iets heeft uitgehaald? "Ongelooflijk, maar het werkt!", zegt hij. "Sindsdien is het aantal uitwerpselen verminderd. Ik vond zelfs eens geld in mijn potje. Het is wel niet dat er nu geen uitwerpselen meer bijkomen, helaas. Er passeren hier ook veel Fransen en die begrijpen het bordje niet. Daarnaast zijn er ook mensen die er gewoon van genieten om hun behoefte in de natuur te doen. Dat geeft een bevrijdend gevoel blijkbaar."

Niet alleen uitwerpselen, ook veel afval

Jean-Marie vindt dat wildplassen nog niet het ergste, "want dat vergaat tenminste nog in de grond", zegt hij. "Mensen komen hier niet alleen hun behoefte doen, maar brengen vaak ook al het afval uit hun auto mee om hier achter te laten. Daarom ligt het hier vol vuiligheid, vuiligheid die niet vergaat. Blikjes, plastic, papier... dat is allemaal niet goed voor de beestjes in mijn bos.ļ»æ ā€‹Elke week wandel ik hier met een zak rond om al dat vuil op te ruimen."

Zelfs een apart bordje over het sluikstorten helpt niet. "Ik heb het jaren geleden geprobeerd, maar dat had geen zin. DeĀ boodschap op het bordje was dat ze het afval mee naar huis moesten nemen. Maar misschien was mijn bordje toen nog niet ludiek genoeg", lacht Forrez.

Meest gelezen