Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Oekraïense president Zelenski blijft hopen op een diplomatieke oplossing: "Deze oorlog moet zo snel mogelijk stoppen"

De Oekraïense president Volodimir Zelenski blijft hopen op een diplomatieke uitweg. "Niemand wil onderhandelen met iemand die dit land heeft gemarteld, maar een echte kans op een diplomatieke oplossing moeten we grijpen", zegt hij in een interview met persagentschap AP. Eerder vandaag kwam de Britse premier Johnson onverwacht op bezoek in Kiev. Die beloofde alvast extra wapens en pantservoertuigen.

Zelenski hoopt ondanks alles nog altijd op een diplomatieke oplossing voor het conflict in zijn land. "Niemand wil onderhandelen met een persoon of met mensen die dit land hebben gemarteld", zegt hij fors. "Als man en als vader begrijp ik dat zeer goed. Tegelijk willen we geen kansen missen. Als er een echte kans is op een diplomatieke oplossing, dan moeten we die grijpen."

Je kunt niet blijven vechten als er niets meer is en geen mensen meer zijn

De president blijft strijdvaardig, maar ook realistisch. "We moeten vechten voor ons leven. Je kunt niet blijven vechten als er niets meer is en geen mensen meer zijn. Daarom is het belangrijk om deze oorlog zo snel mogelijk te stoppen." Zelenski maakt zich sterk dat de Oekraïners zich in een diplomatieke oplossing zouden kunnen vinden, ondanks de gruwel die ze meegemaakt hebben de afgelopen zes weken.

Zelenski herhaalt daarnaast tijdens het interview dat het Westen meer wapens moet leveren als zijn land een kans wil maken tegen het Russische leger. Tegelijk vraagt hij zich af of het een verschil had kunnen maken als de wapens die ze nu al gekregen hebben, vroeger waren gekomen. "Heb ik wel genoeg gedaan om ze te krijgen? Hebben we genoeg gedaan om de leiders (red. van Westerse landen) te overtuigen?"

Britse premier Johnson trekt onaangekondigd naar Kiev

De Britse premier Boris Johnson heeft in de Oekraïense hoofdstad Kiev een bezoek gebracht aan president Volodimir Zelenski. De ontmoeting was niet vooraf aangekondigd. "Surprise" ("verrassing"), zo klonk het in een tweet die de Oekraïense ambassade in het Verenigd Koninkrijk deze namiddag online zette.

Pas daarna volgde de bevestiging vanuit Downing Street, de ambtswoning van de Britse premier. Boris Johnson is inderdaad naar Kiev gereisd "om president Zelenski persoonlijk te ontmoeten, in een gebaar van solidariteit met het Oekraïense volk", zegt een woordvoerder van het kabinet van de Britse premier. 

Op Twitter postte Johnson dan ook zelf de mededeling "dat hij zijn vriend president Zelenski in Kiev had ontmoet als een blijk van onze onwankelbare steun voor het Oekraïense volk". Johnson voegt eraan toe dat hij Oekraïne een nieuw financieel en militair steunpakket heeft toegezegd.

Zo zal Groot-Brittannië 120 pantservoertuigen en nieuwe antischeepsraketsystemen leveren. Dat bovenop de 120 miljoen euro aan militair materieel dat het gisteren aankondigde. Groot-Brittannië zal daarnaast garant staan voor nog eens 500 miljoen dollar aan leningen van de Wereldbank aan Oekraïne, waarmee de totale zogenoemde leninggarantie op 1 miljard dollar komt te staan.

"Groot-Brittannië is de leider wat betreft de militaire steun aan Oekraïne, leider van de anti-oorlogscoalitie, leider van de sancties tegen de Russische agressor", schreef een woordvoerder van de Oekraïense president op Facebook, bij de eerste foto die ook op Twitter werd verspreid.

"De inwoners van Oekraïne zijn ware helden gebleken", zegt Johnson na de ontmoeting met Zelenski:

Videospeler inladen...

Nog meer westerse leiders in Kiev

Johnson is niet de eerste westerse leider in Kiev, sinds de Russische troepen zich hebben teruggetrokken uit de omgeving van de Oekraïense hoofdstad. 

Vandaag was ook de Oostenrijkse bondskanselier Karl Nehammer in Kiev voor een onderhoud met Zelenski. Tijdens de persconferentie na dat gesprek zei de Oekraïense president dat Oekraïne nog altijd bereid is tot onderhandelingen met Rusland. "Wij zijn bereid te vechten en te zoeken naar diplomatieke wegen om deze oorlog te stoppen. Voorlopig overwegen wij een parallelle dialoog", zei hij.

Gisteren bracht ook voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen al een bezoek aan Kiev en het zwaar getroffen stadje Boetsja. Na haar bezoek in Boetsja liet ze zich ook uit over de raketinslag op het treinstation in Kramatorsk, gisteren in het oosten van Oekraïne, waarbij meer dan 50 doden vielen. "Als dit geen oorlogsmisdaad is, wat is dan wel een oorlogsmisdaad?", vroeg ze zich af. 

In een ziekenhuis in Kramatorsk worden intussen gewonden verzorgd na de raketaanval op het treinstation van de stad. De slachtoffers in dit ziekenhuis begrijpen niet wat zij de Russen misdaan hebben. Bekijk hieronder hun getuigenis.

Videospeler inladen...

Onze reporter Tom Van de Weghe is in Borodjanka. Hij stelt vast dat Rusland zich doelbewust richt op burgerdoelwitten:

Videospeler inladen...

Bijna 4,5 miljoen vluchtelingen

Nu het ernaar uitziet dat het Russische leger zich vooral gaat concentreren op het oosten van Oekraïne, en met name ook op de Donbas, proberen burgers daar nog altijd weg te vluchten uit vrees voor een groot offensief. Ook de evacuatie uit Kramatorsk gaat nog door. Omdat het station nog gesloten blijft, worden nu vooral busjes ingezet voor de vluchtelingen.

Het aantal Oekraïners dat voor het oorlogsgeweld naar het buitenland is gevlucht, nadert intussen de 4,5 miljoen, meldt de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties. Het is de grootste stroom vluchtelingen in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog. De VN schat het aantal binnenlandse ontheemden op ruim 7 miljoen. In totaal hebben dus meer dan 11 miljoen mensen, ruim een kwart van de bevolking, hun huis moeten verlaten. 

Vandaag laat Oekraïne ook weten dat ze een aantal gevangenen hebben uitgewisseld met Rusland. Het gaat om de derde dergelijke uitwisseling sinds de oorlog begon 6 weken geleden.

Meest gelezen