Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Pakistaanse premier Khan verliest vertrouwensstemming en is zo eerste premier die door het parlement opzij wordt gezet

Het Pakistaanse parlement heeft premier Imran Khan uit zijn ambt gestemd. Bij een motie van wantrouwen stemden 174 van de 342 parlementsleden tegen de voormalige cricketster. Afgelopen donderdag had het Hooggerechtshof beslist dat Khan vorige week het parlement onwettig had laten ontbinden, en dat een stemming over een motie van wantrouwen tegen Kahn moest plaatsvinden.

De Pakistaanse premier Imran Khan heeft een cruciale vertrouwensstemming in het parlement verloren, en is daarmee de eerste premier in de geschiedenis van het land die via een motie van wantrouwen uit zijn ambt wordt gezet. Khan was niet aanwezig in het Lagerhuis op het moment van de stemming.

De gezamenlijke oppositie kreeg de steun van 174 leden van de 342 parlementsleden, meer dan het vereiste aantal van 172 om de premier af te zetten. 

Het lagerhuis zal maandag bijeenkomen om een nieuwe premier te kiezen. Kandidaturen moeten tegen zondag 11.00 uur plaatselijke tijd worden ingediend.

Bekijk hieronder de onrust in het parlement en het protest in de straten van Islamabad:

Videospeler inladen...

Tegen de grondwet

Vorige week werd duidelijk dat de regering van premier en voormalig cricketspeler Imran Khan haar meerderheid zou verliezen door het overlopen van een groep parlementsleden en kleinere coalitiepartners naar de oppositie. Die had daarop een motie van wantrouwen ingediend in het parlement.

Net voor de stemming had premier Khan het parlement echter laten ontbinden door de president, en kon er dus niet gestemd worden. Khan wou op die manier als premier naar de vervroegde verkiezingen gaan.

De voor één keer verenigde oppositie pikte dat niet, en stapte naar het Hooggerechtshof. Dat gaf hen afgelopen donderdag gelijk. Volgens het hof ging de ontbinding van het parlement in tegen de grondwet en werd die stap dus ongedaan gemaakt. 

Alternatieve meerderheid

De oppositie maakt zich sterk dat er een alternatieve meerderheid gevormd kan worden onder leiding van Shahbaz Sharif, de broer van de vroegere premier Nawaz Sharif die intussen in ballingschap leeft omdat hij veroordeeld is wegens corruptie.

In februari 2020 interviewde VRT-journalist Steven Decraene premier Khan. Bekijk het fragment hier:

Videospeler inladen...

Pakistan is met 220 miljoen inwoners en door zijn strategische ligging een heel belangrijk land. Het heeft het grootste leger in de islamitische wereld en is sinds een tiental jaar ook een kernmacht. Het land grenst aan Iran, Afghanistan en aartsrivaal India -met wie het in onmin leeft- maar biedt ook een corridor over land vanuit de westelijke Chinese regio Xinjiang naar de Indische Oceaan.

Traditioneel is Pakistan een bondgenoot van de Verenigde Staten en van China, maar ook van Saudi-Arabië en de andere Golfstaten. Onder Imran Khan zijn ook de banden met Turkije en Rusland aangehaald. Pakistan is voor de voedselbevoorrading erg afhankelijk van graan uit Oekraïne en Rusland. Wat Pakistan niet heeft, is politieke stabiliteit. Zo goed als geen enkele premier heeft een volledige ambtstermijn kunnen rondmaken en staatsgrepen waren er schering en inslag.

Meest gelezen