Chauffeur dodelijk busongeval E19 legde positieve drugstest af

 ©  Frank Boelens

Op de E19 van Antwerpen richting Breda is zondagmiddag een bus gekanteld ter hoogte van Sint-Job-in-’t-Goor (Brecht). Er zijn al zeker twee doden te betreuren, vijf mensen vechten voor hun leven. De chauffeur, een 35-jarige Fransman, legde een positieve speekseltest af en was wellicht onder invloed van drugs.

mg
Bron: BELGA

Het ongeval gebeurde zondag rond 11.45 uur en veroorzaakte zware verkeershinder. Het Antwerpse parket laat weten dat de buschauffeur een positieve drugstest aflegde, waarna zijn rijbewijs werd ingetrokken. De man werd opgepakt.

‘De bus is van de baan afgeweken en vervolgens eerst rechts tegen een betonnen vangrail gebotst’, vertelt Lieselotte Claessens van het Antwerpse parket. ‘Daarna is de bus naar links uitgeweken en ook daar tegen een betonnen vangrail terechtgekomen en dan gekanteld.’

De bus raakte een betonnen vangrail. ©  Frank Boelens

Over de twee doden wordt voorlopig geen informatie vrijgegeven. Vijf passagiers vechten voor hun leven. Vijf anderen zijn zwaargewond, maar hun leven is niet meer in gevaar. Dertien mensen raakten lichtgewond. Zij zijn afgevoerd naar verschillende ziekenhuizen in de omgeving. Zes inzittenden raakten niet gewond, zij worden opgevangen en krijgen ook een verblijfplaats voor vannacht. Die informatie werd vrijgegeven tijdens een persconferentie in Schoten.

De gemeente Schoten kondigde de gemeentelijke fase van het rampenplan af. Omdat het ongeval op het grondgebied van Schoten gebeurde, coördineert de gemeente de afhandeling.

‘Ik heb zwaargewonde lichamen gezien en ik wist meteen dat we moesten helpen’, zegt Edit Csép (43) aan Gazet van Antwerpen. ‘Dus ben ik met de slachtoffers beginnen praten en diegenen die “oké” waren, hebben we uit de bus geholpen. Eén van hen vertelde me dat ze vanuit Rijsel op weg waren naar Amsterdam en dat de buschauffeur in slaap was gevallen.’

De meeste passagiers waren Fransen, maar er waren ook passagiers met de Spaanse, Canadese, Mexicaanse, Kroatische en Amerikaanse nationaliteit aan boord. ‘Onze diensten staan in contact met de consulaten om familieleden op de hoogte te brengen’, liet de gemeente Schoten weten.

Snelweg afgesloten

De E19 richting Breda werd zondagmiddag een tijd afgesloten vanaf Antwerpen-Noord, maar is intussen weer vrijgemaakt. Dat meldt het Vlaams Verkeerscentrum. Er was urenlang verkeershinder door het ongeval, maar ook die is intussen voorbij.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.