Groen-voorzitter Meyrem Almaci toen ze haar afscheid aankondigde. ©  BELGA

Partijtop Groen zoekt consensuskandidaat om Almaci op te volgen

De deadline om zich bij Groen kandidaat-voorzitter te stellen komt pas over drie weken. Maar achter de schermen lopen de gesprekken tussen de kopstukken al volop. De inzet is dat een van hen als consensuskandidaat naar de leden trekt. Dat moet verdeeldheid binnen de partij vermijden.

Pieter Lesaffer

Elk lid van Groen kan zich nog tot eind april kandidaat stellen om Meyrem Almaci aan het hoofd van de partij op te volgen. Half juni vindt dan de eigenlijke verkiezing plaats. Om een scenario zoals in het najaar van 2019 te vermijden, willen de kopstukken graag één gezamenlijke kandidaat naar voren schuiven. Toen haalde Almaci het maar nipt van Vlaams fractieleider Björn Rzoska, wat de verdeeldheid binnen de partij blootlegde.

“We zijn inderdaad aan het bekijken of er afstemming mogelijk is”, bevestigen meerdere bronnen binnen de partij. “Al wil dat niet zeggen dat er geen andere kandidaten meer kunnen komen. Iedereen mag zich nog steeds kandidaat stellen en de leden hebben het laatste woord.”

Vlaams Parlementslid Jeremie Vaneeckhout verwees daar ook naar tijdens een radio-interview zondagochtend. “We zijn met veel mensen aan het praten wie de beste kandidaat is en wat de partij nodig heeft”, zei hij. Al voegt hij eraan toe dat zo’n consensuskandidaat op dit moment zeker nog geen uitgemaakte zaak is.

Kleinste partij

Groen zit op dit moment in de hoek waar de klappen vallen. In de jongste peiling kwam ze met 8,4 procent als kleinste partij uit de bus - zelfs PVDA scoorde beter. De discussie over de kernuitstap en de subsidiëring van (vervuilende) gascentrales heeft de partij geen goed gedaan. Dat komt bovenop de kater van de tegenvallende verkiezingsuitslag van 2019, die nog steeds niet is verwerkt.

Net omdat Groen nu zo kwetsbaar is, willen de kopstukken niet vechtend met elkaar over straat rollen. Wie dan precies de handschoen opneemt, is nu voer voor discussie. De meest geciteerde naam is federaal vicepremier Petra De Sutter, die volgens velen het goede profiel heeft om rust in de partij te brengen. Maar De Sutter zelf heeft al eerder aangegeven liever in de regering te blijven. Andere namen zijn, naast Vaneeckhout, politiek directeur Bogdan Vandenberghe en de fractieleiders Björn Rzoska en Wouter Devriendt. Ook Kristof Calvo, die naast een ministerspost greep, wordt genoemd, net als Brussels minister Elke Van den Brandt.

Duobaan

Elke kandidaat-voorzitter moet zich samen met een kandidaat-ondervoorzitter aanbieden. Dat biedt mogelijkheden om twee partijtoppers met elkaar te verzoenen. Björn Rzoska lanceerde eerder al het idee om daar een echte duobaan van te maken, naar het voorbeeld van de Franstalige groenen. Ook de Duitse groene partij heeft twee covoorzitters. In de Groen-statuten staat als enige voorwaarde dat de twee van een verschillend geslacht moeten zijn - of “verschillende genderidentiteit”, zoals het er letterlijk staat. “De twee kunnen elk een andere kant van de partij laten zien”, aldus Rzoska.

Wie de kandidaat of het duo van de partijtop ook wordt, de leden krijgen haf juni het laatste woord. In tegenstelling tot de vorige voorzittersverkiezingen moeten zij daarvoor niet meer fysiek naar een congres afzakken. De zevenduizend leden krijgen een uitnodiging om hun stem online of per brief uit te brengen.

LEES OOK. “Bij Groen wordt nu al gevreesd voor de schade bij de verkiezingen in 2024”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer