"Singin’ in the rain" is 70 jaar oud, maar misschien ken jij het titelnummer in een compleet andere versie

70 jaar geleden verscheen de musical "Singin’ in the rain" in de Amerikaanse bioscoopzalen en hij groeide sindsdien uit tot een van de beste muziekfilms ooit. Het gelijknamige titelnummer werd door acteur-danser Gene Kelly tot iconische status verheven. Het nummer kende dan ook diverse remakes, waardoor nieuwe generaties het steeds opnieuw wisten te ontdekken.

Zingen en dansen in de regen, anno 1952

De recensies waren alvast erg lovend, toen "Singin’ in the rain" op 11 april 1952 aan het Amerikaanse bioscooppubliek voorgesteld werd. Ze kwamen vaak neer op "een perfect samengaan van zang, dans, komedie en romantiek".

De film handelde over de problemen die de overgang van de stomme film naar de geluidsfilm met zich meebracht, inclusief een ontluikend liefdesverhaal tussen de hoofdpersonages Don Lockwood (rol van Gene Kelly) en Kathy Selden (rol van Debbie Reynolds). Juist dankzij die ontluikende liefde werd het nummer "Singin’ in the rain", dat al dateerde van de jaren 20, nieuw leven ingeblazen.

Stanley Donen, die samen met Kelly de film regisseerde, liet in een interview aan Financial Times alvast optekenen dat "het idee achter deze scène in de regen was dat we een man wilden tonen die verliefd was, die gelukkig was en vol levenslust zat. Tien dagen lang werd er gerepeteerd, om die scène uiteindelijk in anderhalve dag op te nemen. Ik herinner me dat het een hete zomerdag was en dat Gene achteraf met een lichte verkoudheid, inclusief koorts, af te rekenen had." Om de opspattende regen beter in beeld te brengen zou het water vermengd zijn met een beetje melk. Maar dat werd door Donen in een interview met ABC News dan weer stellig ontkend: "Onwaar! Dat is compleet onwaar!"

Hoe dan ook, de film wist 2 Oscarnominaties in de wacht te slepen en het titelnummer groeide uit tot een klassieker.

"Ken ik dat lied niet ergens anders van ?"

"Singin’ in the rain" bleef alvast populair, ook omdat het meermaals in andere versies opnieuw de aandacht wist te trekken. Wij selecteerden volgende 5 opvallende bewerkingen.

1. 1977: Sheila and B./Black Devotion

Voor de Franse zangeres Sheila mocht het in de 2e helft van de jaren 70 wel iets stouter en ze liet zich vanaf dan graag vergezellen door 3 Amerikaanse dansers. Die samenwerking resulteerde in een paar opvallende discohits, zoals "Love me baby" en "Singin’ in the rain", goed voor een top 3-notering in Vlaanderen en zelfs een nummer 1-notering in Wallonië.

2. 1983: Taco

De Nederlandse zanger met Indonesische roots Taco scoorde met zijn "Puttin’ on the Ritz" in 1983 zelfs tot in de Amerikaanse hitlijsten. De opvolger "Singin’ in the rain" deed het veel minder goed – "Omdat de platenmaatschappij wilde dat ik naar de VS zou verhuizen, iets wat ik weigerde" -, maar wist toch nog in onder meer Vlaanderen, Duitsland en Denemarken de hitparade te bereiken.

3. 1995: "Friends"

In "The One With Phoebe’s Husband", uitgezonden op 12 oktober 1995, vraagt Ross raad aan Rachel omdat zijn relatie met Julie tot dan vrij seksloos is. Toch is het de raad van Joey die Ross uiteindelijk de stap doet zetten en ondanks een laatste verwoede poging van Rachel om het niet te doen, heeft Ross alsnog voor het eerst seks met Julie ("Somebody got some last night!"). Op de tonen van "Singin’ in the rain" komt de kijker zelfs te weten dat het "twice" gebeurde.

4. 2005: "Robots"

Zelfs in de technische wereld van "Robots", de animatiefilm die in maart 2005 in wereldpremière ging en een van de kassuccessen van dat jaar werd, durfden de vlinders in de buik al eens toeslaan. Zo ook bij Fender die die kriebels voor de mooie Loretta wegdanste op de aangepaste versie "Singin’ in the oil". De stem van Robin Williams ("Au recevoir, my darling!") gaf deze scène nog extra glans.

5. 2010: "Glee"

Hoe kon een mash-up beter geslaagd zijn dan door in één nummer regen en een paraplu samen te brengen? De populaire tienerserie "Glee" deed het in november 2010 door "Singin’ in the rain" hipper te maken met Rihanna’s wereldhit "Umbrella". De aanwezigheid van Oscarwinnares Gwyneth Paltrow én de chemie tussen Holly (Paltrow) en leerkracht Will Schuester droegen zeker bij tot het succes van deze mash-up.

Meest gelezen