Eerst wel, dan niet: Tesla-CEO Elon Musk niet in raad van bestuur van Twitter

Technologieondernemer Elon Musk gaat dan toch niet in de raad van bestuur van Twitter zitten. Een week geleden raakte bekend dat Musk de grootste aandeelhouder was geworden van de sociaalnetwerksite. Een zitje in de raad van bestuur leek een logisch gevolg, maar Musk zou er nu zelf van afzien.

De technologiewereld stond even in rep en roer vorige week: Elon Musk, vooral bekend van autobouwer Tesla en ruimtevaartbedrijf SpaceX, werd in één klap de grootste aandeelhouder (en dus eigenaar) van berichtensite Twitter. Hij investeerde bijna 3 miljard in het bedrijf, goed voor een aandeel van 9,2 procent.

Dat lijkt een gigantisch bedrag, maar Elon Musk is de rijkste mens op aarde. Zijn vermogen wordt geschat op 273 miljard dollar. Zijn rijkdom bestaat vooral uit aandelen van de elektrische autobouwer Tesla, waar hij ook CEO van is.

Als de rijkste man op aarde zich inkoopt in een bedrijf, worden mensen enthousiast: het aandeel van Twitter maakte prompt een sprong van bijna 30 procent. 

Een dag later kondigde de CEO van Twitter Parag Agrawal aan op ... Twitter, dat Musk een zitje zou krijgen in de raad van bestuur van het bedrijf. "Het is ons duidelijk geworden dat hij een grote meerwaarde zou zijn voor de raad van bestuur."

In de dagen erna loste Musk, zelf een fervent twitteraar met meer dan 80 miljoen volgers, enkele critici tweets over Twitter. Hij lanceerde een poll om een editfunctie in te voeren en stelde voor om het platform reclamevrij te maken. 

Vanmorgen kwam er dan een nieuwe tweet van de Twitter-CEO. Daaruit blijkt dat Elon Musk dan toch geen deel zal uitmaken van de raad van bestuur. Musk zou dat twee dagen geleden zelf aan Twitter hebben laten weten. "We blijven wel openstaan voor zijn input", reageert CEO Agrawal.

Elon Musk zelf heeft nog niet gereageerd en dus moeten we het stellen met de meest waarschijnlijke verklaringen voor zijn beslissing. Zo staat in de voorwaarden voor zijn bestuurszitje dat hij maar 14,9 procent van het bedrijf mag bezitten zolang hij in het bestuur zit. Wil hij misschien zijn handen vrij hebben om een groter belang op te bouwen?

Er is nog een tweede mogelijkheid: Musk is een voorvechter van de vrijheid van meningsuiting. Op Twitter komt hij daarmee wel eens in de problemen. Zo moest hij in 2018 een boete betalen van 20 miljoen dollar, omdat hij getweet had over het mogelijk van de beurs halen van Tesla. 

Naast de financiële sanctie moest Musk ook een document ondertekenen, waarin staat dat hij niet meer over Tesla mag tweeten zonder het aan een advocaat van het bedrijf voor te leggen. Musk wil sindsdien van die beperking af, voorlopig zonder succes.

Mogelijk kreeg Musk soortgelijke beperkingen opgelegd van de Twittertop en zag hij dat als een beknotting van zijn vrijheid van meningsuiting. Hoe dan ook: nu Musk niet in de raad van bestuur zit, kan hij zijn belang zonder probleem uitbouwen en zeggen over het bedrijf wat hij wil. Dat belooft.

Meest gelezen