Acteur Johnny Depp en ex-echtgenote Amber Heard vechten tweede ronde uit in de rechtbank

In de Verenigde Staten begint een nieuw proces van Johnny Depp tegen zijn ex-vrouw, actrice en model Amber Heard. Zij schreef in een krantenopinie dat ze het slachtoffer is van huiselijk geweld. De wederzijdse schadeclaims zijn niet van de poes: Depp eist 50 miljoen dollar, Heard het dubbele. Nog maar twee jaar geleden verloor Depp een soortgelijke zaak wegens smaad.

Voor de tweede keer staan Johnny Depp en Amber Heard tegenover elkaar in de rechtbank met wederzijdse aanklachten en miljoeneneisen wegens smaad. Depp eist 50 miljoen dollar van zijn ex-vrouw; Amber Heard diende een tegeneis in van 100 miljoen dollar. 

Het wordt zeker een sterk gemediatiseerd proces in Fairfax, Virginia. Rechtstreeks uitgezonden, met de twee hoofdrolspelers Depp en Heard in levende lijve aanwezig. Via een videoverbinding zullen allerlei bekende mensen getuigen, zoals zakenman Elon Musk en acteurs James Franco, Paul Bettany of Ellen Barkin. Een uitspraak wordt over enkele weken verwacht.

Opiniestuk The Washington Post

Waar gaat het precies over? Amber Heard schreef in 2018 in een opinie-artikel in de krant The Washington Post dat ze het slachtoffer was van huiselijk geweld. Zonder haar ex Johnny Depp bij naam te noemen. Hij voelde zich wel geviseerd en stapte naar de rechter. Heard diende een gepeperde tegeneis in.

De advocaten van Depp argumenteren dat het krantenartikel  wel degelijk op hem sloeg en dat zijn loopbaan en reputatie schade ondervinden. De eis is enkel bedoeld om Heard in een goed daglicht te plaatsen en haar carrière vooruit te helpen, volgens Depps verdediging. 

Amber Heard van haar kant zegt dat ze geen namen heeft genoemd, maar geschreven heeft over "de prijs die vrouwen  betalen als ze machtige mannen tegenspreken. Ik blijf de prijs betalen. Maar hopelijk kan ik verder als deze zaak voorbij is, en Johnny ook, "zegt Heard op Instagram. Ze voegt eraan toe dat ze "altijd liefde is blijven voelen voor Johnny" en dat het haar pijn doet om de details van hun vroegere relatie te herbeleven tegenover de hele wereld.

"Wife beater"

Het is al het tweede proces wegens smaad dat de voormalige echtelieden uitvechten voor de rechter. Johnny Depp had eerder een klacht ingediend tegen de Britse krant The Sun, die hem een “wife beater” noemde, iemand die zijn vrouw slaat. Dat proces verloor Depp in 2020.  

Door de commotie raakte Depp zijn rol kwijt in de derde Fantastic Beasts-film. Daar is hij als slechterik vervangen door de Deen Mads Mikkelsen. Johnny Depp raakte bekend in de jaren 90 met hoofdrollen in "Edward Scissorhands" of "Cry-baby". Daarna volgde de succesvolle reeks "Pirates of the Carribean", waarin Johnny Depp piraat Jack Sparrow speelde. Amber Heard acteerde in verschillende Amerikaanse tv-series, nam kleinere rollen in films voor haar rekening en vertolkte koningin Mera  in superheldenfilms als "Aquaman" en "Justice League".

Johnny Depp (58) en Amber Heard (35) waren 16 maanden getrouwd in 2015 en 2016. Heard liet zich van hem scheiden omdat Depp verbaal en fysiek gewelddadig was, meestal onder invloed van drugs of alcohol.  

Meest gelezen