Marlène de Wouters vertrok in 2002 bij VTM na jaren van ongepaste avances: "Wie zou mij toen geloofd hebben?"

Jarenlange avances van een man in een machtspositie lagen mee aan de basis van het onverwachte vertrek van Marlène de Wouters als leading lady bij VTM in 2002. Dat vertelt ze in Play4-programma "Viva la feta" en aan VRT NWS. "Ik voelde dat die persoon mij meer en meer stokken in de wielen stak."

"Het was een proces van jaren", zo bevestigt Marlène de Wouters aan VRT NWS haar getuigenis in het Play4-programma "Viva la feta". Bij Jani Kazaltzis en Otto-Jan Ham vertelt ze vanavond over een man in een machtspositie bij VTM die maar avances bleef maken. "Ik heb dat altijd heel beleefd en kordaat afgehouden. Maar ik voelde wel dat die persoon bij mij meer en meer stokken in de wielen stak."

Ze linkt het daarom ook aan haar toch wel verrassende vertrek bij VTM. Marlène de Wouters was tussen 1989 en 2002 een van de VTM-gezichten bij uitstek. Ze maakte er naam en faam met veelbekeken talkshows en discussieprogramma's. "Ik had uiteindelijk een van de beste contracten bij VTM", vertelt ze. Maar toen dat exclusiviteitscontract eind 2001 afliep, ze was toen 38, treuzelde de top van de zender opvallend lang om dat te verlengen.

Onzichtbare mechanismen

Nochtans had ze in die periode, in samenwerking met Paul Jambers' productiehuis De Televisiefabriek en op vraag van het Nederlandse Ivo Niehe Producties, nog een nieuw, groots interviewprogramma in de pijplijn zitten.

Eén keer heb ik er in een interview over gesproken. Ik kreeg nadien een telefoontje: 'Ben je echt zeker dat je dat wilt zeggen?'
TV-gezicht Marlène de Wouters

"De vraag kwam van Ivo Niehe Producties zelf: of ik samen met hen een mengeling wilde maken van 'Marlène Exclusief' en 'Ivo Niehe op reis'. Acht maanden werkte ik eraan. Op een woensdagavond belde Paul Jambers me op met de boodschap dat het programma er zou komen, dat we de fles mochten openen. De maandag daarop kreeg ik de boodschap van VTM: 'We gaan dat doen, maar niet met jou.' Het grofste was nog dat de persoon die zij in gedachten hadden, Guido De Praetere, niet eens op de hoogte was. Hij zei me later: 'Wat een absurd idee.' Ze hadden niks."

Uiteindelijk stapte ze in januari 2002 naar VTM met 1 vraag: "'Willen jullie nog verder met mij? Ja of nee?' Het antwoord toen was ja. Maar toen ging er weer een maand overheen en kwam er een voorstel van SBS. Dan ben ik daarop ingegaan."

De Wouters zegt daarmee niet dat dat getreuzel bij VTM de rechtstreekse beslissing was van de persoon die haar jarenlang had benaderd. "In die maand zijn meer onzichtbare mechanismen gaan spelen: die persoon slaagt erin geleidelijk anderen op machtsposities te beïnvloeden."

Passage geschrapt

De vraag over het waarom van haar vertrek bij VTM is altijd blijven komen. "Maar je moet terug in de tijd gaan: wie zou mij toen geloofd hebben? Ik heb er binnen het bedrijf met iemand in vertrouwen over gesproken. Die heeft geprobeerd om daar iets aan te doen, maar dat was natuurlijk heel delicaat."

"Eén keer, kort na de vele #MeToo-onthullingen van een paar jaar geleden, heb ik er in een interview over gesproken.  Ik kreeg nadien een telefoontje: 'Ben je echt zeker dat je dat wilt zeggen?' Bij de publicatie bleek die bewuste passage te zijn verwijderd, tot mijn verbazing en die van de journalist."

Marlène de Wouters (m) getuigt in "Viva la feta", met Jani Kazaltzis en Otto-Jan Ham, over haar moeilijke vertrek bij VTM.

Nu leek de tijd wel rijp. Al was de Wouters aanvankelijk niet van plan om er iets over te vertellen in "Viva la feta". "Maar Jani, die mijn stilist was bij SBS, had wat voorkennis. Hij heeft mij over de streep getrokken. Het is uiteindelijk heel correct in beeld gebracht."

VTM: "Doen er alles aan om iedereen veilige werkomgeving te bieden"

Tv-zender VTM laat weten "geen concrete informatie te hebben over wat er zich 20 jaar geleden precies afgespeeld heeft, dus we kunnen geen uitspraken doen over het verleden". "We vinden het wel bijzonder jammer dat Marlène de Wouters haar mooie carrière bij VTM met een slecht gevoel beëindigd heeft in 2002."

"Grensoverschrijdend gedrag wordt bij DPG Media, het moederbedrijf boven VTM, op geen enkele manier getolereerd, en we doen er vandaag alles aan om dergelijk gedrag te voorkomen en al onze medewerkers een veilige werkomgeving te bieden."

"Om deze koers nog kracht bij de zetten, ondertekende VTM enkele weken geleden mee het charter rond inclusiviteit van DPG Media én het actieplan Grensoverschrijdend Gedrag in de Vlaamse Mediasector van minister Dalle."

Meest gelezen