Operacomponist Philippe Boesmans (85) overleden: "Een monument in de Belgische en Europese muziek"

De Belgische componist Philippe Boesmans (85) is overleden. Hij was meer dan 20 jaar verbonden aan De Munt in Brussel en schreef opera's als "La passion de Gilles", "Reigen" of "Pinocchio", die ook op internationale podia te zien en te horen waren. De Munt-directeur Peter De Caluwe prijst zijn "humanisme, humor en generositeit". Eind dit jaar gaat de laatste opera van Philippe Boesmans in première, een werk dat ternauwernood uit een brand kon worden gered. Bekijk hier enkele fragmenten uit zijn opera's en interviews met Boesmans:

Philippe Boesmans was een Belgische componist - met internationale uitstraling - van hedendaagse klassieke muziek. Hij is op zondag 10 april overleden na een korte ziekte. Dat meldt operahuis De Munt, waar Boesmans van 1985 tot 2007 huiscomponist was. Vorig jaar kwam Boesmans nog in het nieuws, toen zijn appartement in Brussel uitbrandde, waarbij hij zijn piano en veel documenten verloor.

BEKIJK: Philippe Boesmans over zijn opera "Pinocchio" (Journaal, 5 september 2017)

Videospeler inladen...

Philippe Boesmans, geboren in Tongeren, studeerde piano aan het conservatorium van Luik en leerde op eigen houtje componeren. Hij werkte als producer voor de klassieke radiozender van de RTBF en ging aan de slag bij De Munt in Brussel. Hij was er meer dan 20 jaar huiscomponist. "Zijn artistieke inbreng voor de Munt en voor de hedendaagse opera is van onschatbare waarde", zegt directeur Peter de Caluwe.

Onder De Munt-directeur Gerard Mortier creërde Philippe Boesmans de opera “La passion de Gilles" en een nieuwe orchestratie voor "L’incoronazione di Poppea” van Claudio Monteverdi. 

Later volgden “Reigen”, “Wintermärchen”, “Julie” en “Au monde”. In 2017 schreef hij nieuwe muziek voor het bekende verhaal van “Pinocchio”, waarmee de vernieuwe Munt heropende. 

Voor eind dit jaar staat nog een nieuwe opera van Philippe Boesmans gepland in De Munt, “On purge bébé”, een komedie naar het werk van theaterauteur Georges Feydeau. Boesmans was aan die opera aan het werk toen er brand uitbrak in zijn Brusselse appartement; gelukkig kon het grootste deel van het manuscript worden gered. Hij verloor wel een piano in de brand.  De première is voor december 2022.

BEKIJK: "Reigen" van Philippe Boesmans (Journaal, 3 maart 1993)

Videospeler inladen...

Een monument voor de Belgische en de Europese muziek

"We willen ons Philippe herinneren om zijn humanisme, zijn humor en zijn generositeit", zegt Peter De Caluwe van De Munt. "Philippe was een monument voor de Belgische en de Europese muziek." Zijn werken werden overal ter wereld uitgevoerd. Nieuwe producties van zijn opera’s komen nog regelmatig op de planken. 

Behalve opera’s schreef Philippe Boesmans ook veel andere muziek voor verschillende bezettingen. In 1996 was het verplichte werk voor de Koningin Elisabethwedstrijd zang van zijn hand. Boesmans werd onder meer bekroond met de Prix Italia voor het werk "Upon la-mi" uit 1971 en in 2000 kreeg hij de Prix Honegger voor zijn hele oeuvre.

BEKIJK: Philippe Boesmans over "Au monde" (Canvas, Hoera cultuur, 31 maart 2014)

Videospeler inladen...

Meest gelezen