Jonas Roosens

Franse chauffeur dodelijk busongeval eerder al betrapt op rijden onder invloed van drugs  

De 35-jarige Franse chauffeur die zondagmiddag betrokken was bij het dodelijk busongeval op de E19 in Schoten, is eerder al betrapt op rijden onder invloed van drugs. Dat meldt het parket van Antwerpen. Hij wordt nu beschuldigd van onopzettelijke doding, onopzettelijke slagen, drugs in het verkeer en het niet in de hand houden van zijn voertuig.

Zondagmiddag botste een Franse reisbus van vervoersbedrijf BlaBlaCar op de E19 ter hoogte van Schoten richting Nederland om een nog onduidelijke reden op de betonnen vangrail. Volgens getuigen en op basis van de camerabeelden van het Vlaams Verkeerscentrum week de bus geleidelijk aan af en waren er geen andere voertuigen betrokken. Na de klap kantelde de bus, waarna de volledige snelweg werd afgesloten.

Twee inzittenden, een Colombiaanse man van 29 en een 17-jarige vrouw met de Franse nationaliteit, lieten het leven. Er zijn nog 13 mensen opgenomen in verschillende ziekenhuizen in de ruime regio. Vijf van hen verkeren nog steeds in levensgevaar, vijf hebben zware verwondingen. Drie anderen, onder wie de chauffeur, geraakten lichtgewond.

Onze correspondent Helen Goedgebeur is live in Antwerpen: "Het verhoor heeft amper een uur geduurd, omdat de chauffeur heel erg geschrokken is van wat er is gebeurd."

Videospeler inladen...

Verdere analyse

Op de bus zaten in totaal 30 buitenlandse reizigers tussen de 16 en 39 jaar onder wie zeventien Fransen, drie Amerikanen, twee Duitsers, twee Colombianen, twee Mexicanen, twee Canadezen, een Italiaan en een Kroaat.

De gemeente Schoten en politiezone Schoten zorgden voor de eerste opvang van de betrokkenen. De verdere nazorg zal gebeuren door de gespecialiseerde diensten van onder andere de federale politie.

De 35-jarige busbestuurder met de Franse nationaliteit legde na het ongeval een positieve speekseltest af. Een verdere analyse van bloed en speeksel moet uitwijzen of hij effectief onder invloed reed. "Hij blijkt in Frankrijk al bekend te staan voor verkeersgerelateerde feiten, waaronder rijden onder invloed van drugs", zegt het parket van Antwerpen. Het zal morgen zijn aanhouding vragen.

Meer speekseltesten

Eind 2021 al maakte minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) bekend dat de politie dit jaar twee keer zoveel speekseltesten – 100.000 om precies te zijn – ter beschikking krijgt om de pakkans op drugsgebruik in het verkeer te vergroten en het aantal verkeersslachtoffers terug te dringen. Studies tonen namelijk aan dat het gebruik van drugs het risico op een ongeval met doden of gewonden tot 30 maal verhoogt.

"Ik kan meegeven dat de gereden snelheid in orde was", zegt Lieselotte Claessens van het Parket van Antwerpen:

Videospeler inladen...

Meest gelezen