© Zahra Boufker

Oud gebouw CVO Zolder wordt afgebroken en verkocht

Heusden-Zolder -

Het voormalige gebouw van het CVO (Centrum voor Volwassenenonderwijs) in de Molenstraat in Zolder wordt volgend jaar afgebroken. De site wordt door het gemeentebestuur via een procedure voor verkoop in de markt gezet. Al zijn er wel voorwaarden aan gekoppeld.

In het gebouw was ooit nog het Sint-Jozefscollege ondergebracht, maar het blijft toch vooral gekend als de plek waar sinds 1989 avondonderwijs werd gegeven. Toenmalig directeur en oprichter van het CVO was Jef Princen (88). “Het CVO is opgericht in 1964. Door ons succes hadden we een permanent tekort aan gebouwen. Ik herinner mij dat de gemeente Heusden-Zolder eind jaren tachtig besliste om het gebouw aan te kopen. Dat kon dankzij Europese subsidies uit het Europees Sociaal Fonds ESF op voorwaarde dat het gebouw zou worden ingericht voor het zogenaamde Onderwijs voor Sociale Promotie. Bovendien moest het de eerstvolgende 25 jaar een opleidingsfunctie blijven behouden. Anders moest de subsidie worden terugbetaald. Ik was blij met de aankoop. Er was toen al volwassenenonderwijs in Heusden, nu konden we ook in Zolder daarmee starten.”

Academie

Intussen is het CVO al een paar jaar verhuisd naar de splinternieuwe lokalen op de mijnsite in Zolder. Enkel de academie blijft er nog even. “Maar die zal binnenkort kunnen verhuizen naar de Leerplaneet”, zegt burgemeester Mario Borremans (GOED). “Dat is de onderwijscampus op de voormalige Muze-site. We breken het pand af omdat het om een oud gebouw gaat. We willen de site herbestemmen voor de toekomst.”

Volgens schepen van Ruimtelijke Ordening Isabelle Thielemans (CD&V) wil het gemeentebestuur de regie in handen houden van wat op de site na de afbraak zal komen. “Aan de verkoop zijn voorwaarden verbonden. Zo moeten er bijvoorbeeld 20 sociale huurappartementen komen en er mag in vier bouwlagen worden gebouwd met eventueel en een terugspringende vijfde bouwlaag. Op de eerste en de tweede verdieping voorzien we handel en burelen. En er moeten voldoende parkeerplaatsen worden voorzien.”

De Zolderse dorpsraad is blij met de plannen. “Als dorpsraad kunnen wij een herbestemming alleen maar toejuichen”, aldus voorzitter Jos Willems. “Onze voorkeur gaat uit naar een horizontale splitsing en meerdere functies met woon- en wandelmogelijkheden. Een verbinding tussen het Heldenplein en de Molenstraat is een meerwaarde.” (zb)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer