© ATV

Antwerps naaktmodel, journaliste, activiste én pilote Paula Marckx krijgt eigen straat in Gent

Het Gentse schepencollege wil bij Flanders Expo opnieuw een straat vernoemen naar een pilote. Niet naar een Gentse, maar naar de straffe Antwerpse Paula Marckx, die in 2020 op 94-jarige leeftijd overleed.

Simon Dekaezemaker

LEES OOK. Stad eert Paula Marckx met plein aan luchthaven van Deurne

Louis Blériotlaan, Amelia Earhartlaan en Adolphe Pégoudlaan. De buurt van Flanders Expo telt heel wat straatnamen die verwijzen naar de geschiedenis van het vroegere vliegveld in Sint-Denijs-Westrem. Daar komt, als het van het schepencollege afhangt, snel een nieuwe bij: de Paula Marckxstraat.

Paula Marckx werd in 1925 geboren in de Antwerpse Seefhoek. Ze was de eerste vrouw die piloot werd op de luchthaven van Deurne, maar Marckx bereikte tijdens haar carrière veel meer. Ze werkte als naaktmodel en mannequin en was daarnaast ook actief als schrijfster en journaliste.

Arrest Marckx

Ze raakte vooral bekend door het arrest-Marckx, een procedure die ze won bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Het arrest leidde ertoe dat België een einde moest maken aan de bestaande discriminatie tussen kinderen van een gehuwd gezin en zogenaamd buitenechtelijke kinderen.

Als eerbetoon aan Marckx wil het schepencollege de nieuwe weg binnen de verkaveling tussen de Buchtenstraat en de Poortakkerstraat op The Loop omdopen tot Paula Marckxstraat. Het voorstel wordt besproken op de volgende gemeenteraad van 25 april.

LEES OOK.Van naaktmodel tot ‘feministe op een zeer natuurlijke manier’: “Paula Marckx liet zich nooit afschepen”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV