Einde van TINA in zicht? Obligaties worden alternatief voor aandelen

Wall Street sloot maandagavond onder aanvoering van techaandelen op het laagste niveau van de handelsdag, terwijl ook de Aziatische beurzen dinsdagochtend terrein prijs geven. De koersen van aandelen staan onder druk, omdat obligaties zich steeds meer als alternatief manifesteren.

Vanochtend noteerde het jaarlijkse rendement op tienjarige Amerikaanse staatsobligaties op 2,81 procent. Begin maart stond er nog een rendement van 1,72 procent op de borden. Onder meer het jarenlange credo op de beurzen, dat er geen alternatief voor aandelen is, ofwel TINA (“there is no alternative”), is daardoor onder druk komen te staan.

“Extreme inflatie”

Beleggers kijken met vrees naar de almaar oplopende obligatierendementen, die een weerspiegeling zijn van de inflatoire omgeving en daarop reagerende centrale banken met verkrappend beleid. Vanmiddag zullen dan ook alle ogen gericht zijn op de vrijgave van de Amerikaanse inflatie in maart.

Het Witte Huis waarschuwde beleggers maandag in aanloop naar de inflatiecijfers al voor een mogelijk extreme uitkomst. “We verwachten een buitengewone hoge inflatie, door prijsstijgingen veroorzaakt door Poetin”, aldus perschef Jen Psaki.

In februari bedroeg de inflatie op jaarbasis nog 7,9 procent, hetgeen al het hoogste niveau betekende sinds 1982. Psaki waarschuwde echter dat in deze cijfers het grootste deel van de stijgingen van de olie- en gasprijzen, als gevolg van de Russische inval in Oekraïne, nog niet eens zijn verwerkt.

De perschef voegde toe een groot verschil te verwachten tussen de inflatie en de kerninflatie, waar de volatiele energie- en voedselprijzen niet in zijn opgenomen.

Belgisch staatspapier

In de eurozone is de Europese Centrale Bank voorlopig nog zeer terughoudend met renteverhogingen, maar ook hier lopen de rentevergoedingen snel op. Zo kreeg in België de staat vlak voor de jaarwisseling nog geld toe bij de uitgifte van tienjarige obligaties. Maandag steeg het rendement met maar liefst 6 basispunten naar 1,32 procent.

Vooral dure techaandelen zijn gevoelig voor oplopende rentes en op Wall Street daalde de Nasdaq index maandagavond meer dan 2 procent. De Dow Jones index verloor 1,2 procent.

Meer