Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Oekraïense presidentsvrouw Olena Zelenska geeft interview aan Vogue: "We spreken elkaar alleen nog telefonisch"

Olena Zelenska, de first lady van Oekraïne, heeft een interview gegeven aan Vogue. In het gesprek met de Oekraïense editie van het modeblad geeft ze de lezer een blik achter de schermen van het oorlogstoneel, en hoe dat ook haar leven van de ene dag op de andere overhoop heeft gegooid. Waar ze tot 24 februari gewoon haar werk als scenarioschrijver combineerde met dat van het leven als presidentsvrouw, leeft ze sinds de Russische invasie ondergedoken met haar twee kinderen, verstoken van haar echtgenoot. “‘Het is begonnen’, dat is alles wat hij zei.”

De foto boven dit artikel dateert van drie jaar geleden: het jaar waarin Volodimir Zelenski verkozen werd tot president van Oekraïne. Tot dan was Zelenski een bekende Oekraïense acteur en werkte zijn vrouw Olena al jarenlang achter de schermen, als scenarioschrijver bij Kvartal 95 Studio, het productiehuis van haar man.

Wie is Olena Zelenska?

Olena Zelenska werd in 2019, op 41-jarige leeftijd, de jongste first lady ooit van Oekraïne, toen haar man verkozen werd tot president van Oekraïne. Net als haar man werd ze geboren in Kryvy Rih, een industriestad in het zuidoosten van het land. 

De twee gingen naar dezelfde school, maar leerden elkaar pas kennen toen ze aan de unief zaten. Nadat ze 8 jaar samen waren, zijn Volodimir en Olena in 2003 getrouwd. Twee jaar later kregen ze een dochter Oleksandra, in 2013 kregen ze een zoontje Kyrylo.

Van opleiding is Olena architect, maar dat beroep heeft ze nooit uitgeoefend. In de plaats daarvan werkt ze achter de schermen in de mediawereld: eerst bij de comedyshows van haar man en later ging ze aan de slag bij hun productiehuis, waar ze nog altijd scenarioschrijver is.

Hoewel het al jaren rommelde in het oosten van hun land, hadden geen van beide het doemscenario van een Russische invasie kunnen bevroeden. Tot die bewuste 24 februari, vertelt Olena Zelenska (44, even oud als haar man) in een interview met de Oekraïense editie van het internationale modeblad Vogue.

“Het was een gewone werkdag en avond geweest: de kinderen waren van school gekomen, we hadden gewoonlijke huishoudelijke klusjes gedaan, ons klaargemaakt voor de volgende schooldag…”, blikt Zelenska terug. Tegelijk werd er toen al volop gespeculeerd over een mogelijke invasie, maar ze hielden het voor onmogelijk dat dit in de 21e eeuw kon gebeuren.

Tot Olena tussen 4 en 5 uur ‘s nachts uit haar slaap gerukt werd, door een doffe knal. “Ik besefte niet meteen dat het een ontploffing was.” Haar echtgenoot was al uit bed, had z’n kostuum al aan en zei “Het is begonnen”. 

“Dat is alles wat hij zei, herinnert de presidentsvrouw zich nog van die ochtend, waarna niets meer zoals voorheen zou zijn. Zelenski zou z'n strakke pak daarna ook steevast inruilen voor gevechtskledij.

Ondergedoken

Zelenski zei nog tegen zijn vrouw dat hij haar nog wel zou laten weten wat ze met de kinderen - een zoon van 9 en een dochter van 17 - moesten doen, raadde haar aan om voor de zekerheid de noodzakelijke spullen en papieren klaar te leggen, en vertrok. 

Sindsdien hebben zijn vrouw en kinderen Zelenski niet meer fysiek gezien. Het presidentiële paleis van Zelenski werd omgebouwd tot een militaire basis, waar het gezin van de president niet meer mag komen; ze leven elders, ondergedoken. “Sindsdien hebben we alleen nog met de telefoon met Volodimir gecommuniceerd”, vertelt de presidentsvrouw.

BEKIJK - Slaapmatjes in het donker: op stap door de "versterkte burcht" van president Zelenski van Oekraïne

Videospeler inladen...

Open tegenover kinderen

Tegenover hun twee kinderen, zo zegt Olena, is het presidentspaar altijd heel open geweest over de oorlog. “Zoals elk kind in Oekraïne zien zij ook alles wat er gebeurt. Het is niet wat kinderen horen te zien, maar kinderen zijn heel eerlijk en oprecht.

“Je kan niets voor hen verbergen”, dus speelt het echtpaar open kaart met hun kinderen. “De beste strategie is die van de waarheid (...) We praten veel en maken van ons hart geen moordkuil. Dat is een psychologische strategie die werkt”, maakt de moeder zich sterk.

Niemand in Oekraïne gelooft de verklaringen van de agressor
Olena Zelenska, first lady van Oekraïne

In het interview met Vogue maakt de presidentsvrouw duidelijk dat ze zich het lot van haar landgenoten heel hard aantrekt, met bijzondere aandacht voor de vrouwen en kinderen, van wie er alles samen 4 miljoen op de vlucht zijn geslagen voor de oorlog.

Terwijl Zelenska ook dankbaarheid toont voor de Europese landen, die nu massaal Oekraïense vluchtelingen opvangen, toont ze zich - net als haar man - ook kritisch voor het Westen.

Dat het Westen geen no-flyzone boven Oekraïne wil instellen, gaat er maar moeilijk in bij de vrouw van de president. “Rusland weet dat het Westen het luchtruim niet zal bewaken en dat moedigt hen aan om wreedheden te begaan.”

Over de laatste krijgsverrichtingen op het veld, wil Zelenska zich liever niet uitlaten. “Het doet er niet toe wat ik hierover denk. Wat er echt gebeurt, dat wel. "

"En eerlijk: niemand in Oekraïne gelooft de verklaringen van de agressor, en er is nog geen de-escalatie te zien. De Russen mogen zich dan wel uit de regio rond Kiev hebben teruggetrokken, maar ze vallen nu harder aan rond Donetsk en Odessa.”

Meest gelezen