Archieffoto
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Berichten over chemische wapens in Marioepol "verontrustend, maar meer onderzoek nodig om uitsluitsel te geven"

Dat een Oekraïense legereenheid beweert dat er chemische wapens worden ingezet in de belegerde stad Marioepol is verontrustend, maar meer onderzoek is nodig om te bepalen wat de oorzaak is van bepaalde symptomen bij Oekraïense soldaten. Dat zegt expert chemische en biologische wapens Jean-Pascal Zanders.

Volgens het Azov-bataljon, een onderdeel van het Oekraïense leger, heeft het Russische leger chemische wapens ingezet in Marioepol. Die stad in het zuidoosten van Oekraïne is helemaal omsingeld en bijna in handen van het Russische leger.

"Troepen van de Russische bezetter hebben met een drone een giftige substantie van onbekende oorsprong gedropt, die onder meer ademhalingsproblemen en bewegingsstoornissen veroorzaakte", aldus het bataljon op zijn Telegramkanaal. Ook verschillende Oekraïense media berichten over het voorval.

Voorlopig is het onmogelijk om het nieuws te bevestigen. Daar is meer onderzoek voor nodig. Dat zegt ook expert chemische en biologische wapens Jean-Pascal Zanders in "De ochtend" op Radio 1: "In een beginfase is het altijd moeilijk om aan te geven wat er is gebeurd."

"Dit is zeker verontrustend, maar we hebben meerdere incidenten nodig om te kunnen vaststellen dat er effectief chemische wapens zijn ingezet. Internationale onderzoekers moeten mensen kunnen interviewen, maar dat is in een belegerde stad onmogelijk."

Beluister het interview met expert chemische wapens Jean-Pascal Zanders in "De ochtend":

De omstandigheden in een gevechtszone zijn sowieso toxisch

Wat dan met de symptomen? Soldaten zouden moeite hebben met hun ademhaling. "De omstandigheden in een gevechtszone zijn sowieso toxisch", legt Zanders uit. "Er komen heel wat schadelijke stoffen vrij in zo'n gebied. Denk maar aan bouwmaterialen, huishoudproducten, gevaarlijke stoffen die in koelkasten en diepvriezers zitten, winkels die allerlei dingen hebben opgeslagen."

"De bodem zal op veel plaatsen ook vervuild zijn. Als soldaten daar lange tijd op bivakkeren, worden ze daaraan blootgesteld. De omstandigheden moeten worden onderzocht en mensen moeten worden geïnterviewd, bijvoorbeeld na een evacuatie, maar dat kan nog weken duren."

Marioepol

De zuidoostelijke stad Marioepol is van enorm strategisch belang voor de Russen. De stad is het kloppend hart van de Oekraïense economie. Er zijn gigantische ijzer- en staalfabrieken en een haven.

Belangrijker nog voor Rusland is dat Marioepol de Krim, het gebied dat de Russen in 2014 annexeerden, verbindt met het oosten van Oekraïne. Dat gebied is al jaren een betwist gebied en Russischgezinde milities hebben er zogenoemde volksrepublieken gesticht die erkend zijn door Rusland.

Vanuit Marioepol zou het Russische leger ook een nieuw offensief kunnen opzetten en Oekraïense troepen in het oosten omsingelen. De Oekraïense president Volodimir Zelenski deed gisteravond nog een oproep: "Jammer genoeg krijgen we van onze partners niet wat we nodig hebben om de oorlog te beëindigen of om de blokkade in Marioepol te doorbreken." Vandaag worden er opnieuw verschillende corridors ingesteld om mensen te evacueren uit oorlogsgebied, onder meer in Marioepol. 

Meest gelezen