Ferrero-fabriek in Aarlen ook volgende week dicht, akkoord met vakbonden over doorbetalen van de lonen

De Ferrero-fabriek in Aarlen zou ook volgende week niet heropenen. Dat zeggen de vakbonden. Het FAVV besloot vorige week om de fabriek te sluiten, na een salmonella-besmetting. Deze week zou de fabriek sowieso stilliggen voor een gepland onderhoud. De vakbonden hebben deze namiddag een akkoord bereikt met de directie van Ferrero: de 700 personeelsleden krijgen hun volledig loon doorbetaald als de productie nog lang zou stilliggen. 

Het federaal voedselagentschap FAVV besloot eind vorige week de Ferrero-fabriek in Aarlen te sluiten. Het FAVV had te weinig (of niet de juiste) informatie gekregen over hoe het bedrijf de Salmonella-besmetting in hun fabriek had aangepakt. Dat een fabriek wordt gesloten, is heel uitzonderlijk. Deze week was de fabriek sowieso gesloten, voor vakantie en een gepland onderhoud, maar ook volgende week blijft de fabriek dicht.

"Normaal gezien zou er volgende week wel opnieuw productie zijn. Het FAVV heeft de vergunning voor productie ingetrokken, en ook volgende week is er sowieso geen productie heeft de directie al besloten. Ook volgende week zal het focussen zijn op onderhoud van de machines", weet Bart Vannetelbosch, nationaal secretaris bij ACV Voeding en Diensten. 

Wellicht heeft de directie meer tijd nodig om te antwoorden op vragen van het FAVV. Het is aan het FAVV om de vergunning terug te geven, waardoor de productie opnieuw zou kunnen opstarten. Hoe dan ook gaat de directie er van uit dat er geen productie zal zijn volgende week. Het FAVV zelf kan geen informatie geven over hun specifieke eisen tegenover en gesprekken met Ferrero. 

Geen inkomensverlies

"De 700 vaste personeelsleden (met tijdelijke werkkrachten bij loopt het aantal werknemers op tot 1.100) maken zich zorgen, zei Vannetelbosch vanmiddag. "Niet zozeer over hun  gezondheid, er is enkel mogelijk gevaar bij consumptie van mogelijk besmette producten. Maar wel over de toekomst. We vragen aan de directie meer duidelijkheid over wanneer de heropstart voorzien wordt, en hoe het zit met de lonen van de werknemers. Volgende week zou de productie normaal gezien hervat worden, wij willen dat onze werknemers geen inkomensverlies lijden. We willen maatregelen, ook voor als de productie nog langer zou stilliggen", aldus Vannetelbosch.

Vanavond raakte bekend dat er een akkoord is met de directie om de lonen door te betalen tot 8 mei. Er volgt ook nog overleg over wat er na 8 mei staat te gebeuren met de tijdelijke werkkrachten. 

Het voortbestaan van de Ferrero-vestiging in Aarlen komt niet in het gedrang. "De investeringen blijven zoals gepland en de directie heeft ons verzekerd dat de vestiging voor Ferrero een belangrijke productiesite blijft", zegt Sylviane Arnould van de bond CSC Alimentation.

Delhaize laat ondertussen weten dat wie aangekochte Kinder-producten wil inleveren, dat ook zonder betalingsbewijs kan doen. Over de praktische afhandeling van de teruggebrachte producten (ze moeten worden vernietigd) is voorlopig nog onduidelijkheid. 

De Ferrero-fabriek in Aarlen.

Meest gelezen