Russische president Poetin: "Het conflict (met Oekraïne) was voor Rusland onvermijdelijk" 

De Russische president Vladimir Poetin heeft nogmaals zijn aanval op Oekraïne verdedigd. Tijdens een ontmoeting met zijn Wit-Russische collega Alexander Loekasjenko zei hij dat "het neonazisme alomtegenwoordig was in een groot land vlak bij ons". en dat hij niet anders kon dan Oekraïne binnen te vallen. Wit-Rusland staat toe dat zijn grondgebied gebruikt wordt als uitvalsbasis voor het Russische leger, maar is niet mee gegaan in de invasie in Oekraïne. Poetin wil ook een "verdere integratie van Rusland en Wit-Rusland".

De top tussen Poetin en zijn Wit-Russische collega Alexander Loekasjenko vond plaats op de Russische ruimtebasis Vostochni in het oosten van Siberië. Beide landen willen van daaruit meer samen gaan werken in de ruimte en inzake infrastructuur,  maar daar ging de top uiteraard niet helemaal over, wel over Oekraïne.

Een confrontatie met anti-Russische krachten in Oekraïne was onvermijdelijk en slechts een kwestie van tijd

De Russische president Vladimir Poetin

Volgens Poetin treden zijn troepen "moedig en efficiënt op in Oekraïne" en zullen ze "ongetwijfeld hun nobele doelstellingen bereiken". De situatie in Oekraïne is een "tragedie", maar Poetin herhaalde dat hij "niet anders kon dan ingrijpen in Oekraïne omdat dat land anders een "genocide" zou aangericht hebben in de Donbas". Poetin doelt daarmee op de pro-Russische rebellen die daar hun "volksrepublieken" hebben uitgeroepen. Een confrontatie met Oekraïne was volgens hem "onvermijdelijk en enkel een kwestie van tijd" en was bedoeld "om Rusland te beschermen". 

Opvallend: Poetin zei ook dat "het neonazisme alomtegenwoordig is in een vrij groot land naast ons". Dat slaat op zijn eerdere uitspraken dat de regering in Oekraïne "fascistisch" zou zijn en dat hij ze daarom wil omverwerpen. Overigens vindt hij dat de vredesgesprekken die de voorbije weken gevoerd zijn met Oekraïne nergens toe leiden. 

"Het conflict was voor Rusland onvermijdelijk", zegt president Poetin tijdens het bezoek:

Videospeler inladen...

Poetin lijkt zo te kiezen voor het voortzetten van de oorlog. Na de mislukte aanval op de Oekraïense hoofdstad Kiev zijn de troepen grotendeels teruggetrokken uit het noorden van dat land. Rusland zou nu echter troepen samentrekken in en nabij het oosten van Oekraïne om daar een nieuw offensief te lanceren. 

De economische Blitzkrieg van het Westen heeft gefaald

De Russische president Vladimir Poetin

Nog volgens Poetin heeft de "economische Blitzkrieg" tegen Rusland gefaald en zal de Russische economie zich aanpassen. Wie sancties treft, treft uiteindelijk zichzelf, luidde het, en hij zegt te hopen dat het Westen "terug het gezond verstand vindt". In elk geval leven we vandaag in een meer complexe wereld dan in de Koude Oorlog, aldus Poetin.

Poetin zei ook dat zijn land "niet geïsoleerd kan worden van de wereld"; hij verwees daarmee naar de westerse sancties na de invasie van Oekraïne. In dat verband deed Poetin nog een mogelijk belangrijke uitspraak: net om dat isolement tegen te gaan, is volgens hem een "nauwere integratie tussen Rusland en Wit-Rusland nodig". Critici zullen opmerken dat Poetin op die manier de soevereiniteit van Wit-Rusland verder wil uithollen en dat land in een of andere vorm wil samenvoegen met Rusland in een mini-versie van de vroegere Sovjet-Unie. 

Wit-Rusland, bondgenoot aan de zijlijn

Loekasjenko heeft toegestaan dat Russische troepen zijn land gebruikt hebben als uitvalsbasis voor de invasie in het noorden van Oekraïne en de mislukte opmars naar de hoofdstad Kiev. Die troepen hebben daar zware verliezen geleden en zijn intussen grotendeels terug over de grens. 

Voor zover bekend hebben Wit-Russische soldaten echter niet deelgenomen aan de invasie. Wel wil het regime in Minsk nauw betrokken blijven bij de kwestie en de eerste twee onderhandelingsrondes tussen Oekraïne en Rusland vonden plaats in Wit-Rusland, zonder veel succes. Inmiddels zijn die verplaatst naar Turkije. Het belang van Wit-Rusland zit echter elders: als Russische troepen permanent in dat land zouden blijven, zou dat een bedreiging zijn voor de smalle flessenhals van de NAVO, de verbinding tussen Polen en de Baltische EU-lidstaten. (Lees verder onder de foto).

Tom Van de Weghe: "Poetin lijkt heel vastberaden, van onderhandelingen moeten we nog heel weinig verwachten"

Videospeler inladen...

De ontmoeting vond vreemd genoeg plaats op de ruimtebasis van Vostochni. Die ligt in de Amoervallei langs de grens met China in het oosten van Siberië. De basis is vrij nieuw en de eerste raket werd er gelanceerd in 2016. Met die basis wil Rusland minder afhankelijk worden van de ruimtebasis Baikonoer uit de Sovjettijd. Die ligt in buurland Kazachstan. 

Vandaag is het de jaarlijkse Kosmonautendag in Rusland. Die herdenkt de eerste bemande ruimtevlucht van Joeri Gagarin op 12 april 1961. Voor beide leiders betekent de top een lange reis naar het oosten, maar mogelijk wou Rusland de basis Vostochni zo wat in de verf zetten. 

De lancering van een raket op de basis van Vostochni in 2016.

Meest gelezen