Poetin heeft alle vertrouwen in succes van “bijzondere operatie” in Oekraïne

De Russische president Vladimir Poetin heeft er nog altijd alle vertrouwen in dat de doelstellingen van de “bijzondere operatie” in Oekraïne behaald zullen worden. “Daarover is geen twijfel mogelijk”, zo verklaarde hij dinsdag tijdens een rondleiding in de kosmodroom Vostotsjny, een ruimtevaartbasis in het oosten van Rusland.

Bron: BELGA

Poetin maakte ook duidelijk dat hij nog altijd achter de beslissing blijft staan om Oekraïne binnen te vallen. De operatie diende om de Russische veiligheid te garanderen, zo luidt de bewering. “We hadden geen andere keuze.” 

Een conflict met de “anti-Russische strijdkrachten in Oekraïne” was slechts een kwestie van tijd, zo verduidelijkt hij nog. Maar heel wat westerse experts hebben vraagtekens geplaatst bij die bewering: ze beschuldigen Poetin ervan dat hij de bescherming van de Russische bevolking in Oekraïne slechts als een voorwendsel voor de oorlog heeft gebruikt.

LEES OOK. LIVE. Oorlog in Oekraïne: volg hier alles over de invasie van de Russische troepen

Voorts loofde hij nog de Russische soldaten in Oekraïne. “Zij geven blijk van moed en handelen op een correcte, professionele en effectieve wijze”, aldus Poetin.

Tot slot beklemtoonde de Russische president nog dat de westerse sancties Rusland niet zullen isoleren van de rest van de wereld. Moskou zal zijn technisch en technologisch potentieel blijven ontwikkelen, ook in de ruimtevaart. De Russische president verwijst daarbij naar de tijd van de Sovjet-Unie. “De sancties waren toen gigantisch, het isolement compleet, maar de Sovjet-Unie was nog altijd als eerste in de ruimte. We hebben niet de intentie om geïsoleerd te zijn. Het is onmogelijk om iemand in de moderne wereld compleet te isoleren, zeker zo’n groot land als Rusland.”

Poetin is dinsdag in Blagovesjtsjensk aangekomen, een stad in het zuidoosten van Rusland aan de Chinese grens, om daar zijn Wit-Russische ambtgenoot Aleksandr Loekasjenko te ontmoeten in het kader van de Dag van de Ruimtevaart.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER