Belgische crypto-ondernemer Pieter Aerts luidt alarmbel: “De doodsteek voor crypto in Europa”

Arkadiko Finance-medeoprichter Pieter Aerts presenteerde zijn cryptobedrijf op Bitcoin 2022 in Miami. De cryptopionier waarschuwde voor moeilijke tijden aan het thuisfront.

De Bitcoin 2022-conferentie in Miami stond bol van de grote namen uit de zaken- en cryptowereld. Gastsprekers zoals Mike Novogratz, Michael Saylor, Cathie Wood, Peter Thiel en Jordan Peterson trokken duizenden bezoekers van het Miami Beach Convention Center meerdere keren per dag naar de centrale Nakamoto Stage. Op andere podia van het evenement vonden er echter voorstellingen en debatten tussen kleinere, doch impactvolle, spelers van de cryptowereld plaats.

Ook Pieter Aerts, Belgisch crypto-innovator, trok naar Miami om zijn project voor te stellen en in dialoog te gaan met geïnteresseerde beleggers. Samen met mede-oprichters Philip De Smedt en Niel Deckx stampte hij in maart 2021 Arkadiko Finance uit de grond, een smart contract-protocol dat gebouwd werd op de blockchain van Stacks.

Arkadiko en de blockchain van Stacks

Stacks is een layer 1-toepassing, wat betekent dat het, net als de systemen van Ethereum en Solana, ontworpen is om gedecentraliseerde financiële apps op te bouwen. Het netwerk kent dus zijn blockchain en mijners. De totale marktwaarde van Stacks komt neer op zo’n 1,5 miljard dollar, weet Aerts. Een pak kleiner dan de grote spelers, maar zeker niet onbeduidend.

Arkadiko wordt georganiseerd in een DAO, ofwel decentrale autonome organisatie. “Het autonome aspect van een DAO is een theoretisch concept dat nog niet volledig gerealiseerd is”, legt Aerts uit. “Ooit zou je organisaties kunnen hebben die volledig via software verlopen en waar geen menselijke handelingen meer vereist zijn. Wat wel uniek is aan een DAO-structuur is dat de macht over het protocol bij alle tokenholders ligt en niet enkel bij de programmeurs. Zo moeten wijzigingen aan de programmacode en werking steeds via een stemming op de blockchain worden goedgekeurd.”

De blockchain van Stacks is “vastgehaakt” aan die van Bitcoin. Dit betekent dat je met de smart contracts en andere DeFi-toepassingen van Stacks kan inspelen op wat er gebeurt op het systeem van Bitcoin. Stacks is daarom wat trager dan andere “moderne” layer 1-toepassingen, maar kan rekenen op de veiligheid van het Bitcoinsysteem en diens energie hergebruiken. De blocksnelheid van Stacks volgt ook die van Bitcoin, wat wil zeggen dat telkens als er nieuwe Bitcoins worden bijgemaakt, er ook nieuwe Stacks-munten worden bijgemaakt.

Stacks speelt in op zijn connectie met Bitcoin via een staking-systeem, waarbij beleggers munten kunnen inzetten om transacties op het systeem te valideren. Die ingezette hoeveelheid levert elk jaar een rendement van zo’n 10 procent in Bitcoin op. Dit consensussysteem van Stacks heeft proof of transfer

Aerts en zijn kompanen besloten Stacks te gebruiken als basis voor Arkadiko. Ze bouwden een stablecoin van de dollar (cryptomunt die de waarde van fiatgeld zo nauw mogelijk wil volgen) om extra liquiditeit te genereren. Verder kwamen ze op de proppen met een toepassing die beleggers toelaat om ingezette Stacks-munten in een soort digitale kluis te leggen. Het Bitcoin-rendement blijft actief en beleggers kunnen er voor kiezen om tot 50 procent van de waarde in hun kluis te gebruiken om stablecoins te minten. “De bedoeling is dat andere apps op Stacks deze stablecoin zullen gebruiken voor hun eigen toepassingen”, legt Aerts uit.

“De competitie over de beste opslag van waarde is al lang gestreden”

De DeFi-innovaties van Arkadiko op een blockchain die gelinkt is met Bitcoin, levert op voor de Belgen. Het project werd gekozen voor een zakenpitch op de Bitcoin 2022-conferentie in Miami, de grootste verzameling van Bitcoiners ooit. 

“Onze voornaamste doelgroep bestaat uit mensen die een focus op Bitcoin hebben, niets te maken willen hebben met Ethereum en Solana, maar wel slimme blockchain-apps wensen. Ik heb tijdens de presentatie vooral onze connectie met Bitcoin onderstreept en uitgelegd hoe onze toepassingen werken”, vertelt Aerts.

Aerts beschouwt zichzelf niet als een Bitcoin-maximalist, ofwel iemand die gelooft dat Bitcoin het enige digitale activum is dat zal gebruikt worden in de toekomst, maar beschouwt het ecosysteem van ‘s werelds grootste cryptomunt wel als een feit apart. 

“De grens tussen Bitcoin en andere cryptoprojecten moet duidelijker zijn. De competitie over de beste opslag van waarde is al lang gestreden en gewonnen door Bitcoin”, meent Aerts. De crypto-ondernemer beschouwt de andere digitale activa eerder als tech-start-ups die wedijveren over totaal verschillende toepassingen dan wat Bitcoin nastreeft, namelijk het bekomen van digitaal goud en een deflatoire opslag van waarde.

Nooit meer meester over je eigen crypto

Terwijl Bitcoiners over de hele wereld afzakten naar Miami voor de conferentie, werd er in de Europese Commissie voorgesteld om zogenoemde “unhosted wallets”, ofwel decentrale software die beleggers toelaat om cryptomunten bij te houden, af te schaffen. Indien dit zou gebeuren, zouden enkel wallets van grote bestaande cryptobeurzen, die volledig KYC-compliant (Know Your Customer) zijn, overblijven.

Via ”unhosted” cryptowallets kunnen gebruikers met privésleutels hun digitale activa bewaren en volledig bezitten. De wallets kennen ook een publieke sleutel die fungeert als een soort adres op blockchain om betalingen te kunnen ontvangen. “Dit is feitelijk het enige dat je nodig hebt om waarde te kunnen ontvangen, verzenden en bewaren binnen gedecentraliseerde financiën”, zegt Aerts.

De EU wil dit concept volledig aan banden leggen, waarschuwt Aerts. “In plaats van dat iemand zijn crypto kan bezitten via privésleutels, zul je enkel crypto kunnen bezitten via derde partijen die een licentie hebben om een wallet voor jou te onderhouden. Je zal dus eigenlijk niet meer meester zijn over je eigen activa. Dat gaat volledig tegen de gedecentraliseerde technologie en visie van crypto in”, verklaart de cryptopionier. “Dit zou de doodsteek van crypto en blockchain in Europa betekenen.”

“Crypto is nuttig voor criminelen omdat crypto nuttig is voor mensen”

Aerts meent ook dat de plannen van de EU technologisch onhaalbaar zouden zijn om te implementeren op blockchain. “Alle informatie op blockchain is volledig openbaar. Dus informatie van zender en verzender toevoegen aan elke transactie is absurd. Dat is net alsof we ongelooflijk veel informatie zouden toevoegen aan elk bericht dat we versturen op het internet”, zegt Aerts in een verwijzing naar de uitbreiding van de travel rule op crypto

“Alle informatie op blockchain is openbaar, dus zou het implementeren van deze regels botsen met de privacywetgeving. Bepaalde technologie zal ook gedwongen worden om volledig ondergronds te gaan. Ik geloof niet dat je de bestaande regels voor normale banktransacties zomaar kan toepassen op crypto. Heel doeltreffend zijn die trouwens niet, als je kijkt naar hoeveel er via het traditionele banksysteem jaarlijks wordt witgewassen. Cash blijft voor criminelen het middel bij uitstek, een blockchain is publiek en niet geschikt voor het verbergen van gevoelige transacties. Crypto is nuttig voor criminelen omdat crypto nuttig is voor mensen en criminelen zijn een subset van mensen. Het is niet eerlijk en slim om normale gebruikers zodanig te straffen dat het een volledige sector platlegt”, besluit Aerts.

(kg)

Meer