Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Britse premier Boris Johnson krijgt boete voor overtreding van eigen coronaregels: "Excuses, maar geen ontslag"

De Londense politie heeft de Britse premier Johnson en zijn minister van Financiƫn Sunak samen met een aantal medewerkers een boete gegeven wegens de overtreding van hun eigen coronaregels. Dat slaat op de feestjes die op de kabinetten werden gehouden tijdens de periodes van lockdown. Dat meldt de Britse omroep BBC. Premier Johnson reageert dat hij de boete heeft betaald, maar geen ontslag neemt.

Premier Johnson en leden van zijn staf in 10 Downing Street in Londen waren eerder al in opspraak gekomen wegens de feestjes die in de ambtswoning en in de tuin werden gehouden tijdens periodes van lockdown. Dat had grote verontwaardiging uitgelokt bij de Britse bevolking die strikte regels kreeg opgelegd die blijkbaar in veel mindere mate werden nageleefd aan de top.

Sindsdien zijn al wel meer foto's van feestjes en drankpartijen of kaasplankjes opgedoken tijdens de lockdowns en op een aantal daarvan waren inderdaad premier Boris Johnson en zijn verloofde Carrie Symonds, intussen echtgenote, aanwezig. Johnson heeft dat overigens toegegeven, al minimaliseerde hij zijn aanwezigheid daar als een "inschattingsfout". Overigens heeft ook Carrie Symonds een boete gekregen.

De Londense politie -die de naleving van de coronaregels en eventuele inbreuken moet onderzoeken- heeft een onderzoek gevoerd en op basis daarvan zijn er nu al een vijftigtal boetes uitgeschreven. Vandaag heeft de Britse omroep BBC gemeld dat ook premier Johnson en zijn minister van Financiƫn Rishi Sunak een dergelijke boete hebben gekregen wegens hun aanwezigheid op die feestjes en dus het overtreden van de coronaregels van hun eigen regering.

Verontschuldigingen, maar geen ontslag van Johnson

Intussen heeft de premier gereageerd op de boete die hij van de politie heeft ontvangen. "Ik heb de boete betaald en ik bied opnieuw mijn verontschuldigingen aan", zei Johnson in een verklaring. Op de vraag van de journalist of hij ontslag neemt, knikt de premier "nee". Hij herhaalt dat hij de boete heeft betaald, zich verontschuldigd heeft en dat hij wil voortgaan met het aanpakken van de problemen waar het land momenteel mee geconfronteerd wordt.

Bekijk hieronder de reactie van de Britse premier Johnson op de boete: "Ik bied opnieuw mijn verontschuldigingen aan".

Videospeler inladen...

"Partygate" en oorlog

Dat "Partygate" zoals het schandaal intussen genoemd wordt, heeft het imago van premier Johnson fors beschadigd. Ook veel Conservatieve kiezers, parlementsleden en media waren niet te spreken over de inbreuken op de coronaregels in Downing Street.Ā 

De oppositie eiste uiteraard het ontslag van premier Johnson, maar ook binnen zijn Conservatieve meerderheid leek zijn positie niet langer onaantastbaar en werden minister van FinanciĆ«n Rishi Sunak en van Buitenlandse Zaken Liz Truss genoemd als mogelijke vervangers. Dat het niet zo ver gekomen is, is deels het gevolg van de Russische invasie in OekraĆÆne, waardoor de aandacht verschoven is en een wissel aan de top niet aangewezen lijkt, ook niet voor de oppositie.

De boetes kunnen de discussie natuurlijk opnieuw aanzwengelen, ook al blijft de schaduw van OekraĆÆne boven Londen hangen. Dat ook minister (en mogelijke rivaal) Sunak nu een boete krijgt, is dan misschien een troost voor Johnson. Minister Sunak is echter al eerder in opspraak gekomen omdat zijn erg rijke Indiase vrouw op legale wijze vermijdt in het Verenigd Koninkrijk belastingen te betalen op haar hoge inkomen. Mevrouw Sunak is de dochter van de mede-oprichter van Infosys, een van de grootste technologiebedrijven van India.

Oppositieleider Keir Starmer: "Nu is het duidelijk dat er wijdverbreide criminaliteit was in Downing Street 10"

Videospeler inladen...

Meest gelezen