Contactgegevens op rug van Vira (2): het verhaal van de foto die symbool is geworden voor angst van Oekraïense ouders

Een foto van een 2-jarig kind dat op haar rug de contactgegevens van haar ouders heeft staan, gaat de wereld rond. Bij de start van de oorlog in Oekraïne schreef moeder Aleksandra Makoviy contactgegevens op de rug van haar dochter Vira in het geval ze zou omkomen. Veel ouders deden hetzelfde en zo staat de foto nu symbool voor de angsten waar Oekraïense ouders elke dag mee te maken krijgen.  

“Met de geluiden van de explosies en bommen langs onze oren schreef ik met trillende handen alle contactgegevens op de rug van mijn dochter”, vertelt moeder Aleksandra Makoviy bij haar Instagrampost. “Ik hoopte dat op die manier mensen ons terug konden herenigen als we gescheiden werden. En als het ondenkbare zou gebeuren en mijn man en ik zouden sterven, dan hoopte ik dat iemand haar altijd zou kunnen herinneren aan wie ze is en wie haar ouders waren." 

“Mijn dochter dacht dat we een spel aan het spelen waren”, vertelt Makoviy in een interview met NPR. “We tekenden wel vaker vrolijke figuren op haar armpjes, dus toen ik op haar rug begon te krabbelen, zag mijn dochter Vira er ook alleen maar het plezier van in.”  

Eerder schreef de moeder alle gegevens al op een papiertje om op haar kleding te spelden. Uit angst dat dat verloren ging, schreef ze het op de rug van haar 2-jarige dochter. “Ik vroeg me op een gegeven moment af waarom ik het niet getatoeëerd had”, geeft de moeder toe. 

Herkenbaar voor veel Oekraïense ouders

De foto die Makoviy deelde op haar Instagram werd door verschillende Oekraïense journalisten gedeeld en was herkenbaar voor veel Oekraïense ouders. Ze deelden onder de foto dat ze sinds de start van de oorlog hetzelfde hebben gedaan en andere ouders bedanken haar omdat ze het zelf een goed idee vonden en konden toepassen.  

Stel je voor, moeders moeten op de rug van hun eigen kinderen schrijven. Rusland vernietigt gewoon op elke manier het normale leven.

Oekraïens president Zelenski

Het beeld geeft een glimp van hoe het leven er voor Oekraïense ouders moet uitzien en ook Oekraïens president Volodimir Zelenski erkende dat in zijn toespraak voor het Spaans parlement vorige week: “Stel je voor, moeders moeten op de rug van hun eigen kinderen schrijven, gewoon zodat er toch maar een kleine kans is dat de kinderen gered worden als hun ouders sterven. Rusland vernietigt gewoon op elke manier het normale leven.” 

Veilig in Frankrijk

Ondertussen hebben vrijwilligers in Polen en Moldavië de familie geholpen naar het zuiden van Frankrijk te vluchten, waar ze op dit moment leven.  “Ik heb zoveel angst gevoeld, zeker na alle geluiden van explosieven en beelden die ik op sociale media tegenkwam”, gaat Makoviy verder. “Ik had misschien geen fysieke verwondingen, maar mentaal valt het echt niet te onderschatten. Ik ben blij dat mijn dochter het allemaal nooit heeft moeten beseffen omdat ze zo jong is.”  

Meest gelezen