Direct naar artikelinhoud
Belangrijk nieuwsVerenigde Staten

Schietpartij New York: zeker 23 gewonden, politie zoekt 62-jarige man uit Philadelphia

Politie en brandweer bij het metrostation in Brooklyn waar de schietpartij plaatsvond.Beeld ANP / EPA

In een metrotoestel in Brooklyn in New York City heeft een schutter dinsdagochtend lokale tijd het vuur geopend op aanwezigen. Zeker 23 mensen raakten gewond en werden overgebracht naar het ziekenhuis: tien van hen liepen schotwonden op. Niemand van de gewonden verkeert in levensgevaar. Er is een klopjacht ingezet naar de voortvluchtige dader, die door de politie werd geïdentificeerd als de 62-jarige Frank R. James. Er is een beloning van 50.000 dollar uitgeloofd voor informatie over de voortvluchtige James.

Bekijk de eerste beelden van het incident:

Video wordt geladen...

Het incident vond plaats tijdens de ochtendspits op het metrostation 36th Street, in de wijk Sunset Park. De buurt rondom het station werd afgesloten. Voorlopig wordt de schietpartij niet beschouwd als een terreurdaad. 

Hoeveel slachtoffers zijn er?

• 23 mensen zijn overgebracht naar het ziekenhuis, waaronder tien met schotwonden. De anderen raakten gewond door rookinhalatie, door scherven of door de paniek die uitbrak. 

• Tijdens een persconferentie bevestigt politiecommissaris Keechant Sewell dat er geen slachtoffers zijn met levensbedreigende verwondingen. 

Wat weten we over de dader?

• De dader betrad volgens de politie in een groen veiligheidshesje een metrostel. Nadat hij een gasmasker opzette gooide hij een rookbom in de wagon en opende hij het vuur op mensen in de wagon en op het perron. Hij schoot volgens de politie 33 maal.

• De politie is op zoek naar een “person of interest”: het gaat om Frank James, een 62-jarige man uit Philadelphia. In recente posts op sociale media heeft hij het over dakloosheid, New York City en burgemeester Eric Adams, die voorlopig extra beveiligd wordt. Er is een beloning van 50.000 dollar uitgeloofd voor informatie over de voortvluchtige James, die adressen in Wisconsin en Philadelphia zou hebben.

• Over het motief van de dader is nog niets bekend. Politiechef Keechant Sewell gaat niet uit van terrorisme, maar wil “niets uitsluiten”.

Wat weten we nog over het incident?

• Ooggetuige Yav Montano vertelde CNN dat op het moment van de aanslag zo’n 40 tot 50 reizigers in de metrowagon aanwezig waren. “Er zat bloed op de vloer. Alles wat ik zag was mensen die op elkaar stonden, over elkaar heen klommen, in een poging de deur naar de andere wagon te bereiken die op slot zat. Er was een hoop paniek, maar gelukkig reed de trein snel door naar het volgende station waar iedereen zich de trein uit haastte.”

• De brandweer meldde aanvankelijk dat ze “meerdere niet-ontplofte apparaten” in het metrostation had gevonden. Inmiddels zijn er volgens de politie “geen actieve explosieven” meer aanwezig.

De politie is massaal ter plaatse.Beeld REUTERS
Schietpartij New York: zeker 23 gewonden, politie zoekt 62-jarige man uit Philadelphia
Beeld ANP / EPA
Schietpartij New York: zeker 23 gewonden, politie zoekt 62-jarige man uit Philadelphia
Beeld REUTERS