Videospeler inladen...

VRT NWS in kapotgeschoten dorp Terechivka: "Russische soldaten in Oekraïne gedragen zich vaak op heel barbaarse manier"

Er zijn steeds meer aanwijzingen dat Russische soldaten de Oekraïense burgerbevolking helemaal niet ontzien, zoals het oorlogsrecht nochtans voorschrijft. Onze collega Tom Van de Weghe, die zich in het noordoosten van Oekraïne bevindt, hoort alsmaar meer getuigenissen van burgers over Russische soldaten die plunderen. Dat er wordt geplunderd, heeft Van de Weghe zelf kunnen vaststellen in het dorpje Terechivka, vlak bij de kapotgeschoten stad Tsjernihiv.

Steden die worden platgebombardeerd, een theater in Marioepol waar vluchtelingen schuilen dat doelbewust wordt aangevallen, burgers die van hun fiets worden geschoten of met handboeien aan worden geëxecuteerd. Daarvan hebben we de voorbije weken al beelden mogen aanschouwen.

Vooral veel plunderingen. Dat is een constante in al die getuigenissen

Tom Van de Weghe vanuit Oekraïne

Maar dat is niet alles. Tom Van de Weghe, die zich in gebied bevindt waaruit het Russische leger zich eerder deze maand heeft teruggetrokken, hoort heel veel getuigenissen van burgers dat de Russische soldaten zich te buiten zijn gegaan aan plunderingen. De gevolgen daarvan heeft hij zelf kunnen vaststellen in het dorpje Terechivka, van waaruit de stad Tsjernihiv onder vuur is genomen.

"In dit dorp geen grootschalige verkrachtingen omdat het op tijd voor het grootste deel geëvacueerd was", zegt Van de Weghe in "Het Journaal". "Wel enkele folteringen, maar vooral veel plunderingen. Dat is een constante in al die getuigenissen." 

"In elke oorlog zijn er normaal regels waaraan de strijdende partijen zich moeten houden. Onder meer dat burgers niet doelbewust getroffen mogen worden, dat ze niet mogen worden gefolterd, beroofd, enzovoort. Maar daar lijkt het Russische leger zich heel weinig van aan te trekken", aldus Van de Weghe. "Het is een heel barbaarse manier waarop de Russen zich gedragen."

Tom Van de Weghe ziet met eigen ogen hoe de Russen het dorp Terechivka hebben achtergelaten.

Videospeler inladen...

Als journalist zijn we hier om die zaken mee te documenteren

Tom Van de Weghe vanuit Oekraïne

De onbuigzame houding van de Russische president Vladimir Poetin voorspelt weinig goeds. "Ongetwijfeld zullen er de komende dagen nog veel ergere verhalen opduiken", verwacht Van de Weghe. "Als journalist zijn we hier om die zaken mee te documenteren."

Dat de Russen zich uit het noordoosten van Oekraïne hebben teruggetrokken, betekent niet dat het gevaar nu geweken is. "De Russen mogen zich op sommige plekken wel hebben teruggetrokken, maar dat zou wel eens van tijdelijke duur kunnen zijn. De aanval zou wel eens opnieuw kunnen worden opgestart, en dat beseffen ze hier ook. Daarom mogen vluchtelingen voorlopig nog niet terugkeren van de lokale overheid.

Volgens Van de Weghe blijft Poetin vastberaden en zitten de onderhandelingen met Oekraïne op een dood spoor.

Tom Van de Weghe ziet nog geen einde komen aan het buitensporige oorlogsgeweld.

Videospeler inladen...

Meest gelezen