Transmigrant die 250.000 euro won met kraslotje en daarna spoorloos verdween, is terecht 

De Afrikaanse transmigrant die in maart met een kraslotje 250.000 euro won en sindsdien spoorloos was, heeft zich gemeld. De transmigrant verblijft illegaal in ons land en dus moet er nu gezocht worden naar een manier om hem op een veilige manier het geld te geven. In tussentijd blijft het winnende kraslot in de kluis van de politie. Afgelopen vrijdag probeerden drie andere mannen al met de winst aan de haal te gaan, door zich als winnaars voor te stellen bij de Nationale Loterij in Brussel. 

De jonge Afrikaanse transmigrant kocht op 23 maart een kraslotje van vijf euro in de supermarkt Spar in Zeebrugge. Hij kwam al snel terug naar de kassa om te melden dat hij dacht dat hij gewonnen had. Gezien de grootte van het bedrag, moest hij zich melden bij de Nationale Loterij om het geld te innen. In de Spar gaven ze hem alvast de telefoongegevens van de Loterij mee, maar daar kregen ze de winnaar niet te zien.  

Pastoor Fernand Maréchal uit Zeebrugge bekommert zich al jaren om transmigranten in de haven en aangezien hij ook van elke transmigrant een foto maakt, kon hij de politie helpen met de identificatie van de winnaar. Er werd namelijk gevreesd dat mensen met slechte bedoelingen de jonge winnaar te pakken hadden gekregen. 

Afgelopen vrijdag doken dan plots 3 mannen op bij de Nationale Loterij in Brussel. Ze hadden het kraslotje van 250.000 euro bij en vroegen om het geld. Maar de Nationale Loterij had intussen ook de foto van de winnaar in handen, en besefte al snel dat de winnaar niet tussen de drie mannen zat. De politie werd erbij geroepen en de drie werden even opgepakt. Niet veel later stapte de echte winnaar binnen in het politiekantoor, vergezeld van zijn advocaat. De drie opgepakte mannen konden daarop beschikken. 

Het kraslotje en een rekening

Het kraslotje blijft echter nog even in de kluis van de politie. Het is namelijk zoeken naar een manier om het geld veilig aan de juiste winnaar te kunnen uitbetalen. De Nationale Loterij heeft een rekeningnummer nodig om het geld te kunnen storten, maar omdat de winnaar illegaal in ons land verblijft, is dat geen evidentie. De Nationale Loterij laat wel verstaan dat ze er alles aan zal doen om het geld aan de winnaar te geven. Haast is er niet, want winnaars krijgen 12 maanden de tijd om hun geld op te halen, in dit geval is er dus nog tijd tot 23 maart volgend jaar.

Professor Contractrecht en Bankrecht Philippe Denis benadrukt dat het feit dat de winnaar illegaal is in ons land, niet voor problemen zou mogen zorgen bij het innen van het geld. Denis zou de jongeman vooral aanraden om een asielaanvraag te doen. Dat is de makkelijkste manier om een bankrekening te openen. Maar zelfs als hij dat niet doet, zijn er nog andere opties. "Als hij een rekening in het buitenland heeft, kan hij het geld daarop laten storten. Hij kan ook een derde persoon, een mandataris, vragen om het geld op zijn rekening te laten storten."

Meest gelezen