2022 Anadolu Agency

President Zelenski wil gevangenenruil en heeft pro-Russische Medvedtsjoek in aanbieding: wie is Poetins vertrouweling?

De Oekraïense president Zelenski heeft het Kremlin voorgesteld om de pro-Russische oppositieleider Viktor Medvedtsjoek "te ruilen" voor Oekraïners die in gevangenschap verblijven in Rusland. De arrestatie van Medvedtsjoek is op zich al erg strategisch: hij is een vertrouweling en familievriend van de Russische president Poetin.

"Ik stel de Russische federatie voor om deze man te ruilen tegen onze jongens en meisjes die momenteel gevangen zitten in Rusland", stelt Zelenski voor in een videoboodschap op Telegram. "Het is belangrijk voor onze wetshandhavers en strijdkrachten om een dergelijke mogelijkheid te overwegen."

BEKIJK - Het voorstel en de redenering van president Zelenski:

Videospeler inladen...

Wie is Viktor Medvedtsjoek?  De 67-jarige oligarch is uiteraard niet de eerste de beste. Hij wordt al 20 jaar aangezien als dé bondgenoot - of pion - van de Russische president Poetin, niet alleen politiek en zakelijk maar ook familiaal. Poetin zou de peter zijn van Daria, Medvedtsjoeks oogappel, en ze brengen samen vakanties door aan de Zwarte Zee.

Medvedtsjoek werkt al jaren als pro-Russische politicus vanuit de Oekraïense hoofdstad Kiev. Hij leidt er de oppositie in het parlement. Medvedtsjoek werd in Oekraïne altijd "getolereerd", omdat via hem gecommuniceerd kon worden met Moskou. En dat lijkt nu opnieuw het geval met een poging tot gevangenenruil. 

Vorig jaar echter raakte het geduld van Kiev op. Toen werd Medvedtsjoek onder huisarrest geplaatst op beschuldiging van hoogverraad en een poging tot het plunderen van grondstoffen op het schiereiland de Krim. Enkele dagen na de start van de Russische invasie in Oekraïne bleek hij plots spoorloos. 

Medvedtsjoek werd na een "speciale operatie" van de Oekraïense veiligheidsdienst SBU gevat. SBU lanceerde daarop een niet mis te verstane boodschap. "Je kan een Oekraïens uniform dragen als camouflage, maar zal dat helpen om je straf te ontlopen? Helemaal niet. Hetzelfde geldt voor andere verraders", luidde de waarschuwing. Het presidentiële paleis verspreidde vervolgens een foto van een verfomfaaide Medvedtsjoek in de (hand)boeien:

Medvedtsjoek in de boeien geslagen.
2022 Anadolu Agency

Dmitri Peskov, de woordvoerder van het Kremlin, weigerde commentaar te geven op de arrestatie. Volgens hem komt er "veel nepnieuws uit Oekraïne" en moet de arrestatie "eerst geverifieerd worden".

Medvedtsjoek heeft de beschuldigingen van Kiev altijd ontkend. Hij noemt het "politieke repressie". Over zijn band met Poetin liet Medvedtsjoek onlangs nog weten: "Ik gebruik onze relatie niet, maar je kan wel zeggen dat het deel uitmaakt van mijn politiek arsenaal".

President Poetin en oppositieleider Medvedtsjoek hebben nauwe banden.

Meest gelezen